DOLAR 34,1216 0.29%
EURO 38,1229 0.15%
ALTIN 2.873,971,59
BITCOIN 2140775-1.00597%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Eskişehir’deki Pessinus Antik Kenti’nde kazı çalışmaları yeniden başlatıldı
10 okunma

Eskişehir’deki Pessinus Antik Kenti’nde kazı çalışmaları yeniden başlatıldı

ABONE OL
Eylül 5, 2024 10:48
Eskişehir’deki Pessinus Antik Kenti’nde kazı çalışmaları yeniden başlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Frigya mitolojisinde ana tanrıça Kibele’ye adanmış en önemli ibadet merkezlerinden biri olan Pessinus Antik Kenti, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde, milattan önce 8. yüzyılda kurulmuştur. 13 yıl aradan sonra, bu antik kentte kazı çalışmalarına yeniden başlanmıştır.

Sivrihisar Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ballıhisar Mahallesi’nde yer alan antik kentin, “tapınak kent” olarak bilinmesi nedeniyle bölgenin tarihini aydınlatmada büyük bir öneme sahip olduğu belirtilmiştir.

Frigya Kralı Midas tarafından kurulan Pessinus’ta yeniden başlatılan kazı çalışmalarının amacı, Kibele kültünün Anadolu’daki en önemli tapınım merkezlerinden birini ortaya çıkarmaktır. Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nin öncülüğünde yürütülen kazılar, kentin mimari yapılarının ve kültürel mirasının gün yüzüne çıkarılmasını hedefliyor.

Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci, Kafkas Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Abdulhadi Durukan ile birlikte antik kentteki kazı çalışmalarını yerinde incelemek üzere bölgeye ziyaret gerçekleştirdi. Kazı ekibinden bilgi alan Başkan Dökmeci, Pessinus’un tarihi kimliğini aydınlatacak her türlü bulgunun ortaya çıkarılması, korunması ve kamuoyuyla paylaşılmasının önemini vurguladı. Bu çalışmaların, Pessinus’un tarihi mirasının daha iyi anlaşılmasına ve bölge turizminin gelişmesine katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Antik kentin tarihçesi

Eski Kral Yolu üzerinde bulunan Pessinus Antik Kenti, Frigler tarafından “Tanrıça Kibele” olarak adlandırılan ana tanrıçanın en önemli ibadet merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ankara-Eskişehir kara yolu üzerinde Sivrihisar’ın 13 kilometre güneyindeki Ballıhisar Mahallesi’nde yer alan antik kent, ana tanrıçaya adanan törenlere sahne olmuştur. Pessinus, o dönemlerde ana tanrıçaya kendini adayanların merkezi haline gelmiştir. Pessinus’tan geçen Kral Yolu, güvenilir ve kestirme bir yol olduğu için Roma ve Bizans dönemlerinde de kullanılmıştır. Antik kentin yakınlarında yol kalıntıları görülebilir.

Roma Dönemi’nde Pessinus’a giden yollarda mil taşları kullanılmıştır. Helenistik Çağ’da ise şehirdeki tapınak onarılarak, meclis binası, stoa, kanal, tiyatro ve yollar inşa edilmiştir.

1967-2011 yılları arasında Belçikalı ve Avustralyalı ekipler tarafından yapılan kazılarda, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait tapınak alanı, merdivenli tiyatro ve sütunlu cadde ortaya çıkarılmıştır. Bu eserler, Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nde ve Pessinus’ta kurulan açık hava müzesinde sergilenmektedir.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Sivrihisar Kültür Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP