DOLAR 34,2211 -0.01%
EURO 37,5540 0.18%
ALTIN 2.877,140,27
BITCOIN 2091123-1.68322%
İstanbul
23°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:05

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Eskişehir’deki Midas Kale Kazılarında Friglere Ait Fırın ve Ocaklar Bulundu
4 okunma

Eskişehir’deki Midas Kale Kazılarında Friglere Ait Fırın ve Ocaklar Bulundu

ABONE OL
Ekim 10, 2024 10:49
Eskişehir’deki Midas Kale Kazılarında Friglere Ait Fırın ve Ocaklar Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eskişehir’in Midas Kalesi’nde yürütülen arkeolojik kazılarda, Frig dönemine ait fırın ve ocaklara rastlandı. Bu önemli keşif, Han ve Seyitgazi ilçeleri arasındaki Midas Vadisi’nde bulunan, ünlü Yazılıkaya Anıtı’na da ev sahipliği yapan Midas Kalesi’nde yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü kazılar, 2022 yılında başlatıldı. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Polat’ın liderliğindeki ekip, bu yıl 26 hektarlık bir alanı kapsayan Midas Kalesi’nde önemli bulgular elde etti.

Frig kaya altarı önündeki çalışmalarda, Milattan Önce 7. yüzyıla tarihlenen ocaklara ve fırınlara ulaşıldı. Bu yapılar, Friglerin dini ritüelleri için kurban edilen hayvanların etlerini pişirmek ve ekmek yapmak amacıyla kullanılmış.

Doç. Dr. Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon “Agdistis kutsal alanı” olarak bilinen kayalık platonun üst bölümünde yoğunlaştıklarını belirtti. Kaya altarı çevresindeki çalışmalarda elde edilen bulguların, Frig dönemine ait ritüeller hakkında önemli bilgiler sağladığını ifade etti.

“Bu kapsamlı kazılar, ilk kez bir Frig altarı önünde yapılıyor. Altar önünde yapılan ritüellere hazırlanılan, ocağın bulunduğu ve basit taş temeller üzerine inşa edilmiş ahşap yapıların varlığını ortaya çıkardık. İlk tespitlerimiz, Milattan Önce 8-7. yüzyıla tarihlenen Orta Frig Dönemi’ne ait olduğunu gösteriyor. Ayrıca, aynı alanda Milattan Önce 7-6. yüzyıla ait Lidya çanak çömleği, üst tabakalarda ise Milattan Sonra 1. ve 2. yüzyıllara tarihlenen Roma dönemi çanak çömleği ve eserler keşfettik,” dedi Doç. Dr. Polat.

Kazı alanında, ana tanrıça Matar’ın soyut betimlerinden biri olan bir kaya idolü tespit edildi. Doç. Dr. Polat, “Bir platform üzerinde yan yana yapılmış kaya çanakları ve dörtgen planlı, üstten yakılmaya uygun ocaklara rastladık. Kaya çanakları ve yakınlarında bulunan idolün varlığı, bu alanın ana tanrıça tarafından bolluk ve bereket ritüelleriyle kutsandığını gösteriyor,” diye belirtti.

Doç. Dr. Polat, keşfedilen ocak ve fırınların, Friglerin dini ritüellerini nasıl organize ettikleri hakkında önemli ipuçları verdiğini vurguladı. Ayrıca, Midas Vadisi’nde 250.000 yıl öncesinden günümüze kadar yaşamın devam ettiğini belirlediklerini ifade etti. “Yüzey araştırmalarımızda Alt Paleolitik döneme ait taş aletler bulduk. Bu derin vadiler hem savunmaya uygun hem de çok bereketli olduğundan, farklı medeniyetler bu coğrafyada yaşamış. Aynı zamanda sulak alanlara sahip olması, yerleşim için tercih edilmesini sağlamış,” diye konuştu.

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Anadolu Üniversitesi Kültür Sanat Arkeoloji Turizm Kültür Eğitim Güncel Midas

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.