DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21318031.53828%
İstanbul
28°

AÇIK

16:11

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Eski Hdp İzmir İl Eş Başkanlarının "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" Suçundan Yargılandığı Davanın İlk Duruşması Görüldü
  • 7/24 Haber izle
  • Genel
  • İzmir Haberleri
  • Eski Hdp İzmir İl Eş Başkanlarının "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" Suçundan Yargılandığı Davanın İlk Duruşması Görüldü
7 okunma

Eski Hdp İzmir İl Eş Başkanlarının "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" Suçundan Yargılandığı Davanın İlk Duruşması Görüldü

ABONE OL
Ekim 5, 2024 07:51
Eski Hdp İzmir İl Eş Başkanlarının "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" Suçundan Yargılandığı Davanın İlk Duruşması Görüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(İZMİR) – Eski HDP İzmir İl Eş Başkanları Vedat Çınar Altan ve Berna Çelik, “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan yargılanıyor. Davanın ilk duruşması İzmir’de 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme, iki isim hakkında tutukluluk kararını devam ettirdi ve davayı 13 Ocak 2025 tarihine erteledi.

Vedat Çınar Altan ve Berna Çelik, 6 Ekim 2023’te İzmir’de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Haklarında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Duruşmada tutuklu sanıklar hazır bulunurken, iddianamede ifadeleri yer alan tanıklar SEGBİS aracılığıyla bağlandı.

“Tepeden tırnağa siyasi bir dava”

Vedat Çınar Altan, savunmasında davanın siyasi olduğunu, tanık iddialarının ise gerçek dışı olduğunu belirtti. Kendisinin PKK/KCK üyesi olmadığını söyleyen Altan, aramalarda ele geçirilen materyallerle ilgili olarak, “Yasaklı kitaplar olduğu söyleniyor. Hiçbir fikir ve görüş yasaklanamaz” dedi. Sarı, kırmızı, yeşil renklerinin kullanıldığı bir resmi partiye gelen çocukların çizdiğini ifade etti.

“Söz konusu HDP olunca ne hukuk ne adalet”

Berna Çelik ise savunmasını Kürtçe yapmak istediğini belirtti ancak talebi kabul edilmedi. Bu duruma tepki gösteren Çelik, “Partimizin basın açıklaması bile iddianamede suç sayılmış. Bizler emek ve demokrasi mücadelesi yapıyoruz. Başımızı öne eğdirecek bir şey yapmadık” dedi. Çelik, üzerine atılı suçları kabul etmediğini ve yapılan aramaların hukuk dışı olduğunu vurgulayarak, “İl binamızda el konulan materyallerle ilgili il binamız iş yerimizmiş gibi gösterilerek arandı. Söz konusu HDP olunca ne hukuk ne adalet. Bizler demokrasi mücadelesi yürüten insanlarız. 6 Ekim 2023 tarihinde tutuklandık, 2 gün sonra bir sene olacak. Uzun süre duruşma yapılmaması, bizlere uygulanan gayri hukuki uygulamaların bir göstergesidir” dedi.

“İfademi kabul etmiyorum, bana ne diyorlarsa onu yazıyordum”

Duruşmada tanıklar dinlendi. SEGBİS ile bağlanan bir gizli tanık, iddianamede yer alan ifadesini doğruladı. Diğer bir tanık ise iddianamede yer alan ifadesini kabul etmeyerek, “Bu ifadeyi kabul etmiyorum, bana ne diyorlarsa onu yazıyordum” dedi ve Berna Çelik’i ilk defa gördüğünü belirtti.

Sanık avukatları, tahliye ve beraat talep etti. Savcı ise sanıkların tutukluluk halinin devam etmesini ve dinlenmeyen tanıkların dinlenmesini istedi. Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla Vedat Çınar Altan ve Berna Çelik’in tutukluluk halinin devamına karar verdi ve davayı 13 Ocak 2025 tarihine erteledi.

“Biz buna teslim olmayacağız ve bunu asla kabul etmeyeceğiz”

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, “Bugün Türkiye’deki hukuk sisteminin ne kadar garabet olduğunu bir kez daha izledik. Bir siyasi partinin eş başkanları, yürüttüğü faaliyetlerden dolayı yargılanıyor. Savunmalarında her türlü iddiayı açığa çıkardılar. Uydurulmuş bir tanıkla parti dışındaki faaliyetler olduğunu kanıtlamaya çalıştılar. Mahkeme heyeti, çoğunluk kararıyla tutukluluğun devamına karar verdi. Bugün yaşadığımız hikaye, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın Kobani kumpas davasından yargılanması ve HDP’nin genel merkezinin yargılanması gibi görünüyor. İddiaların hepsi bir siyasi partinin il eş başkanının yürüttüğü çalışmalar, basın toplantısı, basın açıklaması gibi meşru faaliyetler. Bu ülkede ayrımcılık, ötekileştirme, kutuplaştırma, yargı vasıtasıyla devam ettirilmeye çalışılıyor. Biz buna teslim olmayacağız ve bunu asla kabul etmeyeceğiz.

“Bir siyasal darbedir”

Verilen karar, bir siyasi karardır ve hukuka uygun bir karar değildir. Düşünce özgürlüğüne, örgütlenme özgürlüğüne, siyasi faaliyet hakkına gasp edilmedir ve bir siyasal darbedir. Hukuk vasıtasıyla yapılmış bir siyasal darbedir. Biz demokratik siyaset yapmakta ısrar edeceğiz. Siz bizi ne kadar kriminalize etmeye çalışırsanız çalışın, ne kadar terörize etmeye çalışırsanız çalışın, Türkiye halkaları karşısında eşit, özgür, demokratik bir ülke yaratmak için mücadelemize devam edeceğiz. Eş başkanlarımız, duruşmalarında neden bir siyasi faaliyetin temsilcileri olduklarının çok iyi bilincinde olduklarını ifade ettiler. Biz onların bu sözlerinin arkasında duruyoruz. Özgürlük, eşitlik mücadelemizi, demokrasi mücadelemizi, adalet mücadelemizi devam ettireceğiz. Bizi ayrımcılığa mahkum etmeye çalışanlara da adaletin bir gün mutlaka geleceğini göstereceğiz. Bu duruşmadaki verilen karara itiraz edeceğiz. En kısa zamanda arkadaşlarımızın tahliyesini ve özgürlüğe kavuşmasını istiyoruz.”

Görüntü Dökümü

1. Video

Basın açıklamasından detay görüntü

DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Akın’ın açıklaması

2. Video

Tutukluluk durumları devam eden DEM Parti İzmir Eş Başkanları Berna Çelik ve Çınar Altan’ın arşiv görüntüleri

Eski Hdp İzmir İl Eş Başkanlarının Kaynak: ANKA / Yerel

Mahkeme Yerel Çınar Yargı İzmir Terör Hukuk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.