Sakarya’nın Karapürçek ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki İdris Bilici, eşinin kolesterol sorununa doğal bir çözüm arayışı içinde aronya yetiştiriciliğine başladı. Bu özel meyvenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kolesterolü düşürdüğünü öğrenen Bilici, hibe desteğiyle bahçesini genişleterek aronya ekimi yaptı.
Aronya meyvesinin kalp sağlığını koruduğu, kan akışını düzenlediği ve sindirim sistemine faydalı olduğu biliniyor. İdris Bey, bu faydalı meyvenin kanser, şeker ve tansiyon gibi hastalıkların başlangıç evrelerinde de olumlu etkileri olduğunu belirtiyor. Aronya, fındığa alternatif bir ürün olarak değerlendirilirken, ilaç sanayinde de kullanılıyor.
İdris Bilici, artık yetiştirdiği aronyanın talebini karşılamakta zorlandığını belirtiyor. “Başlangıçta yakın çevremize dağıttığım aronyanın, şimdi büyük bir talebi var. Hasada başladık ve siparişlere yetişmekte güçlük çekiyoruz,” diyor Bilici.
Bilici, aç karna 30 gram aronya tüketiminin uyku kalitesini artırdığını da ekliyor. Aronya’nın Sakarya’da yaygın olmamasına rağmen, Yalova, Bursa ve Düzce gibi bölgelerde de yetiştirildiğini söylüyor.
Tamamen organik yöntemlerle, hayvan gübresi kullanarak yetiştirdiği aronyanın kilosunu 500 TL’den sattığını belirten İdris Bilici, bu yüksek fiyatın organik üretim ve yoğun talebin bir sonucu olduğunu vurguluyor.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Umut Halavart – Yaşam Ekonomi Sakarya Sağlık Tarım Yaşam”
GÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önceGÜNDEM
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önce