DOLAR 34,1869 0.07%
EURO 38,3043 0.35%
ALTIN 2.898,43-0,73
BITCOIN 2174919-2.90409%
İstanbul
16°

HAFİF YAĞMUR

16:17

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Esila Tüfekçi’nin Sanatıyla Organ Bağışı Farkındalığı
3 okunma

Esila Tüfekçi’nin Sanatıyla Organ Bağışı Farkındalığı

ABONE OL
Eylül 30, 2024 10:56
Esila Tüfekçi’nin Sanatıyla Organ Bağışı Farkındalığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

16 yaşında genç yaşta Ankara’da kalp nakli olduktan sonra hayatını kaybeden Esila Tüfekçi’nin, nakil beklediği dönemde çizdiği resimler, Dünya Kalp Günü etkinliklerinde sergilendi. Esila’nın resimleri, organ bağışına dikkat çekerek, onun hikayesini ve organ bağışının önemini hatırlattı.

Rize’de düzenlenen Dünya Kalp Günü etkinliklerinde, 5,5 yıldır kalp nakli bekleyen Esila Tüfekçi’nin mücadelesi anıldı. Esila’nın resimleri, alışveriş merkezinde düzenlenen sergide sergilendi ve ailesi de sergiyi ziyaret edenlerle buluştu. Etkinlikte, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan bir stantta organ bağışı konusunda bilgi verildi.

‘HASTANEDE YATTIĞI SÜRECE HEP SESİNİ DUYURMAK İSTEDİ’

Esila’nın annesi Zeynep Tüfekçi, kızının sesi olmak ve organ bağışının önemini vurgulamak için resimler çizdiğini söyledi. Kızının 5,5 yıl boyunca kalp beklediğini ve naklin geç geldiğini belirten anne Tüfekçi, herkesin organ bağışının önemini kavraması gerektiğini vurguladı. Esila’nın sağlıklı bir çocuk olduğunu ancak geçirdiği bir enfeksiyon nedeniyle kalbinin etkilendiğini ve sürekli hastanede yattığını anlatan anne, kızının hastanedeyken sesi duyurmak için resimler çizdiğini ve sadece kendi değil, aynı durumda olan diğer hastalar için de ses olmuş olduğunu ifade etti. Anne, organ bağışının Esila’ya yetişmediğini ancak başkalarına ulaşmasını umduklarını ve kızının mücadelesini devam ettireceklerini belirtti.

‘ORANIMIZ ÇOK DÜŞÜK’

Rize Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Oğuz Polat, etkinliğin amacının kadavradan organ nakli oranını artırmak olduğunu dile getirdi. Polat, organ bağışının toplumda bilinse de yanlış anlaşıldığını belirterek, beyin ölümü gerçekleştikten sonra organ bağışının mümkün olduğunu hatırlattı. Yaşarken organ bağışının olmadığını vurgulayan Polat, ülkemizde daha çok canlıdan canlıya nakil gerçekleştirildiğini ancak kadavradan nakil oranının düşük olduğunu belirtti. Polat, bu tür etkinliklerin ve seminerlerin kadavradan organ bağışı oranını artırmak ve toplumda farkındalık oluşturmak için yapıldığını ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Dünya Kalp Günü Kalp Nakli Ankara Sağlık Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.