DOLAR 34,1263 0.29%
EURO 38,1014 0.09%
ALTIN 2.873,571,58
BITCOIN 2141348-0.3554%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Erzurum’da Tescilli Tarihi Konak MHP İl Başkanlığı Binası Oldu
11 okunma

Erzurum’da Tescilli Tarihi Konak MHP İl Başkanlığı Binası Oldu

ABONE OL
Eylül 6, 2024 07:48
Erzurum’da Tescilli Tarihi Konak MHP İl Başkanlığı Binası Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erzurum’da 1912 yılında inşa edilen ve Osmanlı mimarisinin göz alıcı örneklerinden biri olan, tescilli Hacı Bekir Zade Ağa Konağı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum İl Başkanlığı binasına dönüştürüldü.

Murat Paşa Mahallesi’nde yer alan ve dönemin önde gelen tüccarlarından Hacı Bekir Zade Ağa tarafından yaptırılan tarihi konak, bir asrı geride bırakmış olmasına rağmen ilk günkü ihtişamını koruyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1979 yılında, mimarisi ve taş süslemeleri nedeniyle tescillenen 112 yıllık konak, taş işçiliğinin eşsiz örnekleriyle göz dolduruyor.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin yanında, şehrin simgeleri olan Çifte Minareli ve Yakutiye medreseleriyle benzer özellikleri taşıyan bu yapı, taş işçiliğinin sivil mimarideki mükemmel örneklerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

Mirasçı ailenin konağı satışa çıkarmasının ardından, MHP Erzurum İl Başkanlığı tarafından satın alma girişiminde bulunuldu. Satın alma işleminin ardından tarihi konak, beş aylık bir restorasyon çalışmasının ardından il binası olarak hizmet vermeye başladı.

Devlet Bahçeli’nin vekaleti ile MHP Genel Merkezine kaydedildi.

Tarihi mekanda basın mensuplarıyla bir araya gelen MHP İl Başkanı Adem Yurdagül, 1912 yılında yaptırılan konakta üç kuşağın yaşadığını belirtti.

Konak inşa edildikten sonra, 1915’te Rus Harbi nedeniyle ailenin Sivas’a gitmek zorunda kaldığını, konağın yaklaşık iki yıl boyunca Rus Komutanlığı olarak kullanıldığını ifade eden Yurdagül, ailenin 1917’de geri dönerek konakta yaşamaya devam ettiğini anlattı.

Annenin vefatının ardından çocukların konağı satmaya karar verdiğini belirten Yurdagül, şunları ekledi:

“Konağın satışa çıkmasının ardından aileyle iletişime geçtik. Belirlenen bedelin toplanmasının ardından parayı aileye teslim ettik ve tapu sürecini başlattık. Genel Başkanımız’a süreci anlatarak, MHP’nin tarihinin şanlı ve onurlu bir geçmişe sahip olması nedeniyle bu tarihi konağın MHP’ye yakışacağını ifade ettik. Sayın Genel Başkanımız, bu düşünceye olumlu yaklaşarak desteklerini belirtti. Kendisinden izin aldıktan sonra aileyle kontratı imzaladık ve satın alma işlemini tamamladık. Satın aldıktan sonra Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin vekaleti ile tarihi konağı MHP’nin kayıtlarına geçirdik.”

Yurdagül, 700 metrekarelik alana inşa edilen konağın restorasyon çalışmalarını mimar olarak kendisi üstlendiğini, tarihi dokuya uygun ve özenle çalışmaların yürütüldüğünü vurguladı.

Alım ve restorasyon işlemleri 23 milyon liraya gerçekleşti.

Konağın MHP il yöneticileri, meclis üyeleri ve partiye gönül verenlerin katkılarıyla alındığını belirten Yurdagül, “16 milyon liraya anlaştık. Eski İl Başkanlığı binamızı 3 milyon liraya, kadın kollarımızın kullandığı yeri de 1 milyon liraya sattık. Geriye kalan 12 milyon lirayı da topladık. Restorasyon işlemleri ise 7 milyon liraya gerçekleştirildi.” dedi.

Katılımcılara konağın restorasyon çalışmalarından önceki ve yeni halini gösteren Yurdagül, daha sonra tarihi mekanı gezdirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Kültür Sanat Politika Osmanlı erzurum Güncel Kültür Mimar MHP

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP