DOLAR 34,1010 0.2%
EURO 38,0704 -0.02%
ALTIN 2.835,490,24
BITCOIN 21397791.69929%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Erzurum’da Tarihi Eserler Azot Çadırıyla Arındırılıyor
9 okunma

Erzurum’da Tarihi Eserler Azot Çadırıyla Arındırılıyor

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 09:48
Erzurum’da Tarihi Eserler Azot Çadırıyla Arındırılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü çalışanları, tarihi eserlerin biyolojik bozulmalarını gidermek için bir “azot çadırı” geliştirdi. Çalışanlar, atmosferik gaz uygulaması yapabilen bu özel çadırı, aldıkları destekle üretmeyi başardılar. Tekstil, ahşap, kağıt ve deri gibi eserler, azot uygulamasıyla biyolojik bozulmalardan arındırılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü, tarihi eserlerin korunması amacıyla bir çözüm geliştirdi. Restorasyona getirilen eserlerdeki biyolojik bozulmaları gidermek için “azot çadırı” tasarlandı. Tarihi eserlere zarar vermeden temizlik işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için Atatürk Üniversitesi’ndeki akademisyenlerle ve Teknokent Ar-Ge Proje Hocam ofisiyle ortak bir çalışma yapıldı. Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nin desteğiyle 2022 yılında üretilen azot çadırı, artık kurumda aktif olarak kullanılıyor. Çadırda bulunan dijital kontrol paneli, gaz basınç seviyesini, sıcaklığı ve eserin durumunu takip eden sensörler ve kamera sistemi ile biyolojik bozulma gösteren eserler, 21 gün boyunca azot uygulamasına tabi tutuluyor. Bu süreç sonunda eserler çadırdan çıkarılıyor. Taşınabilir yapısı sayesinde sadece Erzurum’da değil, talep eden diğer illere de hizmet veren ekip, geliştirdikleri yazılımla ata yadigarı eserleri uzaktan da arındırabiliyor.

img

Yolda yürürken üzerine 5. kattan av köpeği düşen 4 yaşındaki kız, hayatını kaybetti

img

Alevler hızla ilerliyor, mahalleler tahliye edildi

img

Dolar, euro ve altında son durum

GAZ SIZDIRMAZ ÖZELLİK

Cihazın tasarımını kendi ekiplerinin gerçekleştirdiğini belirten laboratuvar sanat tarihçisi ve restoratör Rabia Genç, biyolojik bozulmanın eserlere geri dönülmez zararlar verdiğini ve önceki yöntemlerin yeterli sonuç vermediğini ifade etti. Genç, “Bu cihazı, eserleri korumak için kendi istediğimiz şekilde tasarladık. Atatürk Üniversitesi akademisyenleri ve Teknokent Ar-Ge Proje Hocam ofisi’nden cihazın yapımı konusunda destek aldık. Proje, dijital kontrol panelinden ve özel tasarlanmış bir çadırdan oluşuyor. Gaz sızdırmaz özelliğe sahip olan çadır içerisinde, gaz basıncını, sıcaklığı ve havayı ölçen sensörler ile eserin durumunu takip eden bir kamera bulunuyor” dedi.

‘ESERLERE BÜYÜK ZARAR VERİYOR’

Biyolojik bozulmanın organik eserlerde sıklıkla görüldüğünü belirten Genç, azot çadırının restorasyon çalışmalarına büyük katkı sağladığını vurguladı. Genç, “Biyolojik bozulmalar restorasyon süresini olumsuz etkiliyor ve eserlere çok ciddi zarar veriyor. Bu cihazla birlikte, 21 gün boyunca azot uygulaması yaparak eserleri biyolojik bozulmalardan arındırabiliyoruz. Artık biyolojik bozulma yaşayan herhangi bir organik eseri, çadır içerisinde 21 gün süreyle azot uygulamasına tabi tutarak temizleyebiliyoruz. Sonrasında eserleri çadırdan çıkarıp, bozulmaları ortadan kaldırmış olarak teslim alabiliyoruz” dedi.

Haber-Kamera: Salih TEKİN / ERZURUM,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Erzurum Çevre Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP