DOLAR 34,1133 0.28%
EURO 38,0927 0.08%
ALTIN 2.863,521,22
BITCOIN 21638671.68619%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Erzurum’da Tarihi Eserler Azot Çadırıyla Arındırılıyor
6 okunma

Erzurum’da Tarihi Eserler Azot Çadırıyla Arındırılıyor

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 08:48
Erzurum’da Tarihi Eserler Azot Çadırıyla Arındırılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

## Tarihi Eserleri Korumak İçin Yenilikçi Bir Çözüm: Azot Çadırı

Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü, tarihi eserlerin biyolojik bozulmadan arındırılması için devrim niteliğinde bir çözüm geliştirdi: ‘azot çadırı’.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan ekip, tarihi eserlerde meydana gelen biyolojik bozulmaları gidermek amacıyla atmosferik gaz uygulaması yapabilen bir çadır tasarladı. Atatürk Üniversitesi akademisyenleri ve Teknokent Ar-Ge Proje Hocam ofisi ile ortaklaşa yürütülen proje, Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nden aldıkları destekle hayata geçirildi. 2022 yılında üretimi tamamlanan azot çadırı, Erzurum Laboratuvarı’nda uygulamaya konuldu.

Dijital kontrol paneli, basınç ve sıcaklık sensörleri ve kamera sistemi ile donatılan çadır, tekstil, ahşap, kağıt ve deri gibi eserleri azot uygulamasıyla temizliyor. Eserler 21 gün boyunca çadırda tutuluyor ve hava tahliyesinin ardından çıkarılıyor.

Taşınabilir özelliği sayesinde sadece Erzurum’da değil, talep gelen diğer illere de hizmet veren ekip, geliştirdikleri yazılımla tarihi eserleri uzaktan da arındırma imkanı sunuyor.

img

İlk yumrukta pes eden kadın boksörden antrenörüne: Kazanamam, o bir erkek

img

3 ilimizde orman yangını! Alevler yerleşim yerlerine ulaştı

img

Annesi ve ablası, babası tarafından canice katledilen çocuğun sözleri herkesi ağlattı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP