DOLAR 34,1133 0.28%
EURO 38,0927 0.08%
ALTIN 2.863,521,22
BITCOIN 21638671.68619%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Erzincan’da Profesörden Sıra Dışı Sanat Performansı
17 okunma

Erzincan’da Profesörden Sıra Dışı Sanat Performansı

ABONE OL
Ağustos 18, 2024 07:48
Erzincan’da Profesörden Sıra Dışı Sanat Performansı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, sıra dışı sanat performanslarıyla dikkat çekiyor. Naylon ve plastik boyaları kullanarak insanın doğayla mücadelesini gözler önüne seren Kavukcu, bu performanslarında önemli mesajlar veriyor.

Sanatçının çalışmaları, ‘şiddet’, ‘terör’, ‘ölüm’, ‘sonsuzluk’, ‘covid-19’, ‘mülteci’ gibi güncel konuları ele alırken, özellikle doğa ve insan ilişkisi üzerine yoğunlaşıyor. ‘Orman yangınları’, ‘doğal afetler’ ve ‘atık’ sorunlarını, naylon ve plastik boyaların tehditkar imgeleriyle vurguluyor.

Kavukcu, dikdörtgen prizma formunda bir yapıya naylon kaplayıp üzerine farklı renklerdeki boyaları fırlatarak, kentleşmenin doğaya verdiği zararı gözler önüne seriyor. Naylonu doğada sürükleyerek, boyaları boşluğa savurarak ya da doğrudan naylona boya atarak sanatın ifade biçimlerini deneyimliyor. Kendi bedenini de tuval gibi boyayarak performansının bir parçası haline getiriyor.

Naylon ve boya ile bütünleşen görüntüsüyle sanatçının beden ve sanat arasındaki sınırları sorgulaması dikkat çekiyor. Doğal mekandaki dinginliğe, çarpıcı renkler ve beden hareketleriyle oluşan bir dinamizm ekleyerek zıtlık oluşturuyor. Şeffaf naylonun üzerine yapılan boya müdahaleleri, görsel açıdan zengin bir görüntü sunarken, doğanın yavaş yavaş yok oluşunu gösteriyor.

Bu atık malzemelerin doğaya ve canlılara verdiği zararı vurgulamak amacıyla, bedenini naylonla kaplayan Kavukcu, doğaya aykırı bir görüntü yaratıyor. Performansın ritüelleri andıran yapısı, tarihsel derinlikten gelen kültürel değerlerin kaybının yıkıcı sonuçlarını hatırlatıyor.

Doğayla bütünleşik bir yaşam dili oluşturan Prof. Dr. Kavukcu, Güzel Sanatlar Fakültesinin yetenek sınavına hazırlanırken, performans diliyle kendi hazırlık sürecini de yansıtıyor. Sanatın yaşamla bütünleşmesi gerektiği düşüncesini benimseyerek, öğrencilere hem bireysel hem de toplumsal olarak sanatın yaşam diline hazırlanmaları için bir yol göstermeyi amaçlıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Binali Yıldırım Erzincan Plastik Sanat Çevre Yerel Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP