DOLAR 34,1864 -0.1%
EURO 37,8253 -0.03%
ALTIN 2.917,59-0,19
BITCOIN 2049937-2.75042%
İstanbul
21°

AÇIK

20:09

YATSIYA KALAN SÜRE

Erzincan’da Öğrenciler Organik Sebze Üretiyor
8 okunma

Erzincan’da Öğrenciler Organik Sebze Üretiyor

ABONE OL
Ekim 2, 2024 07:48
Erzincan’da Öğrenciler Organik Sebze Üretiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okul bahçesindeki yaklaşık 5 dönümlük tarlada domates ve biber yetiştiriyorlar. Bu uygulama sayesinde öğrenciler çiftçiliğin inceliklerini öğrenerek hem deneyim kazanıyor hem de ek gelir elde ediyorlar.

Öğrenciler, haftanın 5 günü tarlada çalışarak organik sebzeler üretiyor. Bu sebzeler uygun fiyatlara mahalleli tarafından alınıyor. Erzincan Valiliğinin desteğiyle kurulan seralar ve tarla, 2020 yılında Tarım Alanı öğretmenleri ve öğrencileri tarafından kullanıma açıldı. İlk yılda 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi.

2021 yılında Covid-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesi sebebiyle fide üretimi, Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yürütüldü. Buna rağmen, okul serasının üretim kapasitesi iki katına çıkarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise seranın tam kapasite çalışmasıyla 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında 95 bin, bu sene ise 110 bin fide üretimi gerçekleştirildi.

Sera, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve reyhan, kekik, fesleğen gibi 3 tür aromatik bitki olmak üzere toplam 35 farklı fide türünün üretimine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, tarlada ilk hasat gerçekleştirildi ve öğrenciler kendi yetiştirdikleri domates ve biberleri topladı.

Üretimde yerel ata tohumlarının kullanımı ön plana çıkarılıyor. Aynı zamanda, ticari üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türler de yetiştiriliyor. Ata tohumlarının kullanımı, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarından en az %30 daha ucuz olmasını, hastalıklara karşı dayanıklı olmasını ve çeşitlerin doğru olarak verilmesini sağlıyor. Bu da fidelerin vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görmesini sağlıyor.

Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Derste gördüğümüz teorik bilgileri serada pratiğe dökme şansımız oluyor. Tarlada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlama, gübreleme ve sulama işlemlerini biz yapıyoruz. Organik gübre ile yetiştirdiğimiz fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi.

Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Karadaş, “Okulumuzun üretim merkezi olan seralarımızda ve tarlamızda öğretmen ve öğrencilerimizle sebze üretimi yapıyoruz. Kullanılan tohumların büyük kısmının ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına göre daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları ve çeşitlerin doğru olarak verilmesi, halkımızın talebini artırıyor. Ayrıca üretilen fideler, sosyal projeler kapsamında ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz olarak veriliyor. Bu sayede öğrencilerimiz ailelerin üretim faaliyetlerini destekliyor ve geçimlerine katkıda bulunuyor.” diye konuştu.

Tarım Alanı dersi öğretmeni Sibel Muşlu, “Bu sene Valimiz Hamza Aydoğdu’nun destek verdiği bu uygulama alanında öğrencilerimizle yazın stajımızı gerçekleştirdik. Öğrencilerimize tarlada uygulamalı olarak bitki bakım ve ekim-dikim işlemlerini öğrettik. Şu anda hasat döneminde bulunmaktayız.” şeklinde açıklamalarda bulundu. – ERZİNCAN

Anadolu Lisesi Yerel Haberler erzincan Ekonomi Eğitim Güncel Tarım

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP