DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21569660.20422%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

05:19

SABAHA KALAN SÜRE

Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri Söğüt’te Başladı
7 okunma

Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri Söğüt’te Başladı

ABONE OL
Eylül 8, 2024 08:48
Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri Söğüt’te Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

743 yıl önce Ertuğrul Gazi tarafından başlatılan “toy” geleneği, Türkiye’nin dört bir yanından gelen Yörük ve Türkmenleri Söğüt’te buluşturuyor. Bu gelenek, Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri kapsamında her yıl düzenleniyor.

Şenliklerin geleneksel bir parçası olan şifalı pilav, Söğüt’e bağlı Küre köyünde hazırlanıyor. Pilav, yarın dağıtılmak üzere, yıllarca süren bir geleneğe göre Dursun Fakıh Türbesi’nin bulunduğu köyde pişiriliyor.

Bu özel pilav için yaklaşık 4 ton bulgur, 2 ton et, 300 kilogram nohut ve 1 ton yağ kullanılıyor. Dualarla pişirilen pilav, 100 bin kişiye ulaşması planlanıyor.

Pilavın hazırlanması sabaha kadar sürüyor ve yaklaşık 150-160 kazan içerisinde pişiriliyor.

Küre Köyü Muhtarı Eyüp Seylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1992 yılında kurulan Küre Dursun Fakıh Derneği ile köy muhtarlığının ortaklaşa pilav hazırladığını belirtti. Ertuğrul Gazi zamanındaki geleneği yaşatmaya çalıştıklarını vurgulayan Seylan, şunları ekledi: “Pilavı pişirmeden önce köy imamımızın duasıyla işe başlıyoruz. 32 yıldır şifalı pilav pişiriyoruz. Hayırsever vatandaşlarımız da küçükbaş hayvan bağışlarında bulunuyor. Sabah saatlerine kadar köyümüzün kadınları ve erkekleri 150-160 kazan pilav pişiriyor. Bu da 100 binin üzerinde insana yetecek pilav oluyor. Pilavı, Söğüt başta olmak üzere Dursun Fakıh Türbesi’ni ziyarete gelen herkese ikram ediyoruz.”

Osmanlı Devleti Ertuğrul Gazi Kültür Sanat Osman Gazi Türkiye Güncel Söğüt

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP