743 yıl önce Ertuğrul Gazi tarafından başlatılan “toy” geleneği, Türkiye’nin dört bir yanından gelen Yörük ve Türkmenleri Söğüt’te buluşturuyor. Bu gelenek, Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri kapsamında her yıl düzenleniyor.
Şenliklerin geleneksel bir parçası olan şifalı pilav, Söğüt’e bağlı Küre köyünde hazırlanıyor. Pilav, yarın dağıtılmak üzere, yıllarca süren bir geleneğe göre Dursun Fakıh Türbesi’nin bulunduğu köyde pişiriliyor.
Bu özel pilav için yaklaşık 4 ton bulgur, 2 ton et, 300 kilogram nohut ve 1 ton yağ kullanılıyor. Dualarla pişirilen pilav, 100 bin kişiye ulaşması planlanıyor.
Pilavın hazırlanması sabaha kadar sürüyor ve yaklaşık 150-160 kazan içerisinde pişiriliyor.
Küre Köyü Muhtarı Eyüp Seylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1992 yılında kurulan Küre Dursun Fakıh Derneği ile köy muhtarlığının ortaklaşa pilav hazırladığını belirtti. Ertuğrul Gazi zamanındaki geleneği yaşatmaya çalıştıklarını vurgulayan Seylan, şunları ekledi: “Pilavı pişirmeden önce köy imamımızın duasıyla işe başlıyoruz. 32 yıldır şifalı pilav pişiriyoruz. Hayırsever vatandaşlarımız da küçükbaş hayvan bağışlarında bulunuyor. Sabah saatlerine kadar köyümüzün kadınları ve erkekleri 150-160 kazan pilav pişiriyor. Bu da 100 binin üzerinde insana yetecek pilav oluyor. Pilavı, Söğüt başta olmak üzere Dursun Fakıh Türbesi’ni ziyarete gelen herkese ikram ediyoruz.”
GÜNDEM
12 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önce