DOLAR 34,0953 0.19%
EURO 38,0775 0.03%
ALTIN 2.834,070,18
BITCOIN 21424353.92268%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Epiphaneia Antik Kenti’ndeki Meclis Binası Turizme Kazandırılacak
15 okunma

Epiphaneia Antik Kenti’ndeki Meclis Binası Turizme Kazandırılacak

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 09:48
Epiphaneia Antik Kenti’ndeki Meclis Binası Turizme Kazandırılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay’ın Erzin ilçesinde yer alan Epiphaneia Antik Kenti’nde devam eden kazılar, antik dönemin gizemli dünyasına ışık tutmaya devam ediyor. Roma Dönemi’nde müzik salonu olarak da kullanılan meclis binası, restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulmayı bekliyor. Bu tarihi yapının turizme kazandırılması hedefleniyor.

İssos Harabeleri olarak da bilinen antik kentte, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin önderliğinde ve Doç. Dr. Banu Özdilek’in bilimsel danışmanlığında arkeolojik çalışmalar yürütülüyor. 2006’dan beri süren çalışmalar, 6 bin yıl öncesine dayanan ilk yerleşim izlerini gün yüzüne çıkardı. 20 kişilik bir ekip, bu tarihi kalıntılar üzerinde titizlikle çalışıyor.

Epiphaneia Antik Kenti, 2022 yılında keşfedilen ve kırsal yaşamı anlatan “Takvimler Mozaiği” ile Artemis Hamamı, sütunlu cadde, antik tiyatro ve Roma Dönemi’nden kalan meclis binası gibi önemli eserlere ev sahipliği yapıyor.

Arkeolojik çalışmaların odak noktasında, geçmişte müzik salonu olarak da hizmet veren meclis binası yer alıyor. Bu yapının restorasyonu ve antik kentin ören yeri statüsü kazanmasıyla turizme açılması hedefleniyor.

Kazı başkanı Özdilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Epiphaneia Antik Kenti’nin, Hatay’ın tüm kültür katmanlarını en iyi şekilde koruyan antik kent olduğunu belirtti. Meclis binasının Kilikya bölgesinde nadir görülen bir yapı olduğuna dikkat çeken Özdilek, “Bu yapı, Hatay’ın Roma Dönemi’ne ait tek meclis binası. Aynı zamanda müzik salonu olarak da kullanılıyordu” dedi.

Özdilek, yapının Roma Dönemi’ne ait bilinen tek meclis binası olduğunu vurguladı. Hedeflerinin, meclis binasının onarım ve restorasyonunu tamamlayarak sağlamlaştırmak olduğunu ifade eden Özdilek, “Sonrasında ise antik kentin ören yeri statüsü kazanmasıyla halka tanıtılmasını ve turizme kazandırılmasını istiyoruz. Yapının formunu ortaya koyacak kadar bir restorasyon yapacağız. Çok az müdahaleyle ve korumayla yapı ayağa kaldırılacak” dedi.

Özdilek, sütunlu cadde ve su kemeri gibi eserlerde de onarım ve restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Epiphaneia Antik Kenti’ni açık hava müzesi haline getirmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Özdilek, antik kentin ören yeri yapılması hedefinin önemine dikkat çekerek, “Epiphaneia Antik Kenti, bu çalışmalar sonrasında hak ettiği değeri bulacak ve daha çok tanınacak. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne aday olması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kent, Erzin’in kültürel mirası için oldukça önemli. Tüm tarihi yapıları ve dokularıyla ayakta. İsteğimiz, hazırladığımız projelerin bir yıl içinde hayata geçmesi. İnşallah en kısa zamanda Epiphaneia Antik Kenti’ni turizme kazandıracağız ve birçok insan görmeye gelecek” dedi.

Gece arkeolojisi için de çalışmalar planladıklarını belirten Özdilek, su kemerlerine zarar vermeden ışıklandırma yapılacağını belirtti.

Arkeoloji hatay Erzin Roma Kültür Turizm Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.