DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21572650.50642%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

19:11

AKŞAMA KALAN SÜRE

Epigenetik Koçluk Rehberliğinde Kronik Hastalıkların Tedavisinde Bireysel Yaşam Tarzı Planları Semineri
17 okunma

Epigenetik Koçluk Rehberliğinde Kronik Hastalıkların Tedavisinde Bireysel Yaşam Tarzı Planları Semineri

ABONE OL
Ağustos 28, 2024 07:44
Epigenetik Koçluk Rehberliğinde Kronik Hastalıkların Tedavisinde Bireysel Yaşam Tarzı Planları Semineri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce Üniversitesi’nde Epigenetik ve Kişiselleştirilmiş Yaşam Tarzı Semineri Düzenlendi

Düzce Üniversitesi Araştırma Dekanlığı tarafından düzenlenen “Epigenetik Koçluk Rehberliğinde; Kronik Hastalıkların Tedavisinde Bireysel Yaşam Tarzı Planları” başlıklı seminer, üniversite bünyesinde büyük ilgi gördü.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Serkan Torun, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, Araştırma Dekanı Prof. Dr. Emine Tekin, Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü, öğretim elemanları, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.

Seminerde, Çocuk Sağlığı Uzmanı ve Epigenetik Koçluk Kurucusu Doç. Dr. Gülsen Meral, epigenetik alanındaki bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Açılış konuşmasını yapan Araştırma Dekanı Prof. Dr. Emine Tekin, Doç. Dr. Gülsen Meral’in kariyerini özetleyerek Düzce Üniversitesi’ne geldiği için teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, konuşmasında epigenetik alanındaki çalışmaların önemini vurgulayarak, insan bedeninin bir sistem olduğu ve bu sisteme uygun hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Bireysel yaşam tarzının genler üzerindeki etkisine dikkat çeken Sözbir, sağlıklı çocuklar yetiştirmek ve daha sağlıklı yaşamak için epigenetiğin bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Gülsen Meral, epigenetiğin kişiye özel tedavi yöntemleri geliştirdiğini ve hassas tıp ile kişiye özel beslenme ve yaşam tarzı sağlayarak hastalıklardan korunabileceğimizi ifade etti. Besinlerin genler üzerinde epigenetik değişikliklere yol açtığını hatırlatan Meral, kanser önleyici bir genin çalışmadığında kişinin kansere yatkınlığının artabileceğini belirtti.

Meral, nutriepigenomun önemini de vurgulayarak, anne karnında başlayan programlamada annenin çevre şartları, yaşadığı olaylar, kullandığı vitaminler ve bağırsak florasının bebeğin programını etkilediğini söyledi. “Bizler aslında ananelerimizin yedikleriyiz” diyen Meral, anneannelerimizin beslenme türünün ve yaşadığı yerin bizim gen haritamızı belirlediğini belirtti.

Doç. Dr. Meral, besinlerle epigenetikte genler üzerinde olumlu ya da olumsuz değişiklikler yapılabileceğini vurgulayarak, “Gelecek nesilleri kurtarmak istiyorsak bu konu üzerinde farkındalık oluşturmamız gerekiyor” dedi. Sağlıklı yaşamak için kişisel ritmin kurulması gerektiğini belirten Meral, beslenmenin yanı sıra hangi egzersizin yapılacağının da kişiye özel olması gerektiğini vurguladı. Genler üzerinde yapılan çalışmayla istenilen yerde yaşlandırma ya da gençleştirme yapılabileceğini de belirten Meral, kendisine bu fırsatı verenlere ve seminer katılımcılarına teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Seminer, Doç. Dr. Gülsen Meral’e Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından teşekkür plaketi verilmesiyle sona erdi.

Düzce Üniversitesi İlhan Genç Genetik Rektör Yerel Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.