DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21592590.45032%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Endokrin Bozucular Çocukların Sağlığını Tehdit Ediyor
19 okunma

Endokrin Bozucular Çocukların Sağlığını Tehdit Ediyor

ABONE OL
Ağustos 21, 2024 08:46
Endokrin Bozucular Çocukların Sağlığını Tehdit Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doç. Dr. İbrahim Demirci, Güven Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden, endokrin bozucuların insan sağlığı üzerindeki tehlikelerine dikkat çekti. Demirci, bu zararlı kimyasalların soluduğumuz havadan içtiğimiz suya, kullandığımız kozmetik ürünlerden tükettiğimiz gıdalara kadar pek çok yolla vücudumuza girdiğini vurguladı.

Demirci, endokrin bozucuların hormon sistemlerinin çalışmasını bozduğuna dikkat çekerek, özellikle çocuklarda obezite, diyabet ve gelişim geriliği gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Aynı zamanda hamile kadınlarda fetüste gelişim bozuklukları ve nörolojik problemlere neden olabileceğine değindi.

img

Turin Kefeni’ndeki resim Hz. İsa’ya mı ait?

img

Meclis’te sandalye dağılımı değişti

img

Bu da CHP’nin transferi

‘YAĞMUR SUYUNDAN SOLUNAN HAVAYA’

Demirci, endokrin bozucuların işlenmiş ve paketlenmiş gıdalarda, plastik saklama kaplarında, tarım ilaçlarının yoğun kullanıldığı bölgelerde yetiştirilen ürünlerde ve sanayileşmiş bölgelerde içme suyunda ve havada bile bulunduğuna dikkat çekti.

‘KANSER SIKLIĞINDA ARTIŞ’

Demirci, endokrin bozucuların çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, erken yaşta obezite ve diyabet, bilişsel fonksiyonlarda düşüş ve ilerleyen yaşlarda kanser sıklığında artışa neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

‘FETÜS ÜZERİNDE AĞIR HASARA YOL AÇIYOR’

Demirci, hamile kadınların endokrin bozuculara maruz kalmasının fetüs üzerinde ağır hasara yol açabileceğini vurgulayarak, fetüste gelişim geriliği, tiroid problemleri ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

‘YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ ŞART’

Endokrin bozuculardan tamamen korunmanın mümkün olmadığını belirten Demirci, paketlenmiş gıda tüketimini azaltmayı, organik ve hijyenik ürünler kullanmayı, meyve ve sebzeleri iyi yıkamayı, kontamine bölgelerde üretilen besinlerden kaçınmayı, plastik yerine cam ve çelik kaplar tercih etmeyi, gereksiz yere koruyucu krem kullanmamayı, antibiyotik ve takviye besin alımını sınırlamayı, düzenli egzersiz yapmayı ve dengeli beslenmeyi önerdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

İbrahim Demirci Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP