Sağlıklı yaşamın temelini oluşturan beslenme alışkanlıklarımız, bazen farkında olmadan sağlığımızı tehdit eden unsurları da barındırabiliyor. Özellikle günlük yemeklerimizin vazgeçilmez bir parçası olan bulyonlar, uzmanlar tarafından dikkatle ele alınması gereken bir konuya dönüştü.
Son yıllarda yapılan araştırmalar, bulyon kullanımının birçok organa olumsuz etkilerinin olduğunu ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu gıdanın yaklaşık 5 milyar insan için sağlık riski taşıdığını belirtti.
Pratiklikleri sebebiyle birçok kişi tarafından tercih edilen bulyonlar, özellikle yüksek tuz içeriğiyle dikkat çekiyor. Ana yemeklerde ve çorbalarda kullanılan bulyonlar, yemeklere lezzet kazandırırken aynı zamanda aşırı tuz alımına yol açıyor. Bu durum ise kalp-damar sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.
Tuz, yüksek tansiyonun başlıca nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bulyonların ise yaklaşık yüzde 50 oranında tuzdan oluştuğu ve bu miktarın bir çay kaşığına denk geldiği biliniyor.
Bulyonların sağlık açısından tehlikeli olmasının nedeni sadece tuz değil. Selenyum ve bakır gibi önemli mineraller ve vitaminler açısından yetersiz oldukları da gözlemleniyor. Bazı bulyonlarda lezzet artırıcı olarak kullanılan MSG (monosodyum glutamat) da sağlık riskleri taşıyor.
MSG, bazı kişilerde baş dönmesi, baş ağrısı, nefes darlığı, halsizlik gibi şikayetlere yol açabiliyor. Uzmanlar, MSG’nin sinir sistemini etkileyerek Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini artırabileceği konusunda uyarıyorlar.
Ayrıca, bazı bulyonlar yapay tatlandırıcılar, renklendiriciler ve koruyucular gibi katkı maddeleri içerebiliyor.
Haberler.com / Umut Halavart – Sağlık Sağlık Yaşam”
GENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önce