Evrenin gizemli derinliklerinde, gökbilimciler alışılmadık bir bulguya rastladılar: sadece 3 milyon yaşında olan, ‘TIDYE-1b’ veya ‘IRAS 04125+2902 b’ olarak adlandırılan yeni bir gezegen.
Bu genç gök cismi, 4,5 milyar yıllık Dünya’mızdan yaklaşık 1500 kat daha genç olup, gezegen oluşumunun erken evrelerini anlamamızda çığır açıcı bir keşif niteliğinde.
Çalışmanın baş yazarı ve Kuzey Carolina Üniversitesi (UNC-Chapel Hill) yüksek lisans öğrencisi Madyson Barber, “Astronomi evrendeki konumumuzu anlamamıza yardımcı olur; kökenimizi ve geleceğimizi aydınlatır. TIDYE-1b gibi gezegenlerin keşfi, gezegen oluşumuna dair eşsiz bir bakış açısı sunuyor,” diye açıkladı.
Barber ve ekibi, NASA’nın TESS teleskobunu kullanarak, gezegenin yıldızının önünden geçerken oluşan ışık azalmasını tespit ederek (transit yöntemi), TIDYE-1b’yi gözlemledi.
UNC-Chapel Hill’den Doç. Dr. Andrew Mann, “Gezegenler genellikle yıldız etrafındaki düz bir gaz ve toz diskinde oluşurlar; güneş sistemimizdeki gezegenlerin dizilimi buna örnektir. Ancak TIDYE-1b’nin yörüngesi, yıldızına ve bu diske göre beklenmedik bir açıyla eğik. Bu alışılmadık eğim, mevcut gezegen oluşum modellerimizi yeniden değerlendirmemizi gerektiriyor,” dedi.
Dünya’dan yaklaşık 11 kat daha büyük olan, ancak yoğunluğu Dünya’dan daha az olan TIDYE-1b, gezegenlerin 10 milyon yıldan kısa sürede oluşabileceğine dair güçlü kanıtlar sağlıyor. Daha önce genç gezegenlerin nadirliği, var olmadıklarını değil, gaz ve toz bulutları tarafından gizlendiklerini gösteriyordu.
GENEL
2 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce