DOLAR 34,1163 0.29%
EURO 38,0427 -0.05%
ALTIN 2.862,861,20
BITCOIN 2135884-1.03729%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

Emlakçılar, "Pay verirsen satıcı bulurum" diyen öğretmen, doktor ve avukatlara tepkili
7 okunma

Emlakçılar, "Pay verirsen satıcı bulurum" diyen öğretmen, doktor ve avukatlara tepkili

ABONE OL
Ağustos 9, 2024 10:40
Emlakçılar, "Pay verirsen satıcı bulurum" diyen öğretmen, doktor ve avukatlara tepkili
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya, İstanbul’dan sonra Türkiye’de en yüksek kira ve konut satış fiyatlarıyla dikkat çeken bir şehir. Bu durum, özellikle emlak sektöründe çalışanları zorluyor. Emlakçılar, kendilerine pay verilmesi halinde alıcı ve satıcı bulmada yardımcı olacaklarını söyleyen farklı meslek gruplarından kişilerle karşılaşıyor. Öğretmen, doktor, avukat ve akademisyenlerin bile bu konuda emlakçılık rolü üstlenmeye çalıştığı belirtiliyor.

Turizm kenti Antalya, Rusya-Ukrayna savaşından sonra yoğun bir göç dalgası yaşadı. Bu da emlak fiyatlarında artışa neden oldu. Uzun süredir devam eden bu durum “balon fiyatlar” olarak nitelendiriliyor. Emlakçılar, bu fiyatların genel alıcı tarafından kabul edildiğini söylüyorlar. 1 Temmuz’dan itibaren konut kiralarında yüzde 25 sınırı kalkmasıyla sektörde hareketlilik yaşanıyor. Emlakçılar, genellikle bir kira bedeli karşılığında kiracı ve mülk sahibi arasında köprü görevi görüyor. Satın alma işlemlerinde ise genel tutar üzerinden yüzde 2 komisyon alıyorlar. Ancak son dönemde, komisyon ve kira bedellerine ortak olmak isteyen kişilerden şikayetçi olduklarını dile getiriyorlar.

img

Tenis tarihi böyle vuruş görmedi

img

9 kişiye mezar olan otobüsün şoförüyle ilgili yeni iddia

img

RAMS Başakşehir avantajı kaptı

Emlakçılar, 'Pay verirsen satıcı bulurum' diyen öğretmen, doktor ve avukatlara tepkili

“Alacağımızın Yarısını İsteyenler Bile Oluyor”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 41. Grup Gayrimenkul Faaliyetleri Komite Başkanı Hülya Tükenmez, emlakçılara pay teklif eden kişilerin genellikle bir beklenti içinde olduklarını söylüyor. “Kiradan veya satın alma işleminden pay verirseniz sizinle çalışalım” diyenlerle karşılaştıklarını belirten Tükenmez, bu durumun kurumsal olarak kabul edilebilir olmadığını ifade ediyor. Bazı emlakçıların yüksek komisyonlu gayrimenkulleri kaybetmemek için bu teklifleri kabul ettiğini de ekliyor. Tükenmez, emlakçıların da bu durumdan mağdur olduğunu ve kimi zaman komisyonlarının yarı yarıya düştüğünü söylüyor. Bu teklifleri doktor, avukat, öğretmen, site görevlisi, memur, market işletmecisi ve hatta akademisyenlerden aldıklarını belirtiyor. “Bazen alacağımız bedelin yarısını isteyenler bile oluyor,” diye ekliyor.

Emlakçılar, 'Pay verirsen satıcı bulurum' diyen öğretmen, doktor ve avukatlara tepkili

“Akademisyenden Böyle Bir Teklif Gelince Şaşırıyoruz”

Antalya’da emlakçılık yapan Halit Mert de bu durumdan şikayetçi. Sektörün canlandığını ve gelir elde etmeye başladıkları bir dönemde, bu tür ortaklık teklifleriyle gelir kaybı yaşadıklarını söylüyor. Kendilerine pay isteyenlerin vergi kaçırma riskine girdiğini de belirtiyor.

Mert, alıcı ve satıcıların kendilerine ulaştığını ve portföylerinden destek sağladığını söylüyor. Farklı meslek gruplarından gelen “Elimde güzel bir daire var, arkadaşımın dairesi. Satacak veya kiraya verecek. Beni de görürseniz sizinle çalışalım” tekliflerine dikkat çekiyor. Meslektaşlar arasında bu tür paylaşımların olabileceğini ancak öğretmen, doktor, avukat ve akademisyenlerden bu tarz teklifler geldiğinde şaşırdığını ifade ediyor. Bu tür alışverişlerin denetlenmesi ve vergi kaçırma üzerinden cezalandırılması gerektiğini düşünüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Emlak

İstanbul Türkiye Antalya Antalya Antalya 3.Sayfa Emlak Finans Ekonomi Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP