DOLAR 34,0953 0.19%
EURO 38,0775 0.03%
ALTIN 2.834,070,18
BITCOIN 21424353.92268%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Emekli Resim Öğretmeni Mehmet Zeber, Karikatür Sanatında Birçok Ödül Kazandı
12 okunma

Emekli Resim Öğretmeni Mehmet Zeber, Karikatür Sanatında Birçok Ödül Kazandı

ABONE OL
Eylül 14, 2024 07:50
Emekli Resim Öğretmeni Mehmet Zeber, Karikatür Sanatında Birçok Ödül Kazandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eskişehir’de yaşayan Mehmet Zeber, 61 yaşında emekli bir resim öğretmeni. Öğrencilik yıllarında hobi olarak başladığı karikatür çizimi, hayatını değiştiren bir tutkuya dönüştü. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümü mezunu Zeber, 1987 yılında çizdiği ilk karikatürle Abdi İpekçi Karikatür Yarışması’nda birincilik elde etti. Bu başarı, karikatür dünyasına adım atmasını sağladı.

Ulusal ve uluslararası yarışmalarda boy gösteren Zeber, 2020 yılında emekli olmadan önce 79 ödül kazanarak karikatür ödülleri koleksiyonuna sahip oldu. İki çocuk babası olan Zeber, geleneksel resim üslubuyla karikatür çizmeye devam ediyor ve yaklaşık 2 bin esere evinde özenle bakıyor.

AA muhabirine konuşan Zeber, karikatür sanatının kısa sürede etkili mesajlar iletme özelliğiyle sosyal medya ve günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurguladı. Türkiye’nin farklı bölgelerinde öğretmenlik yapma fırsatı bulduğunu ve gördüklerini özgün çizgileriyle kağıda aktardığını belirtti.

“Dijital ortama değil, kağıda çizmeyi tercih ediyorum. Kağıt, çizimin dokusunu ve kokusunu yansıtıyor. Dijital eserlerimde bile organik etkiler yaratmaya çalışıyorum.” diyen Zeber, geleneksel çizim yöntemine olan bağlılığını dile getirdi. Dijital çizimlerin pratikliğini kabul etse de, geleneksel yöntemlerle bir karikatür üzerinde günlerce çalışmayı tercih ettiğini söyledi.

Zeber, 31 yıllık öğretmenlik kariyeri boyunca ulusal ve uluslararası birçok prestijli yarışmada dereceye girdiğini, Karikatürcüler Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması’nda birincilikler elde ettiğini ve bazı eserlerinin müze koleksiyonlarında yer aldığını belirtti.

Emekli öğretmen eşi ve çizgi film animasyon eğitimi alan kızının desteğiyle evinde resim ve karikatür sanatını sürdüren Zeber, karikatür sanatının hayatının her alanına işlediğini ifade etti. “Görsel doygunluk, karikatür sanatı için çok önemlidir.” diyen Zeber, ışık ve gölge oyunlarının ve fiksatif kullanımının karikatürde önemli rol oynadığını ekledi.

Kültür Sanat Güncel Kültür Sanat Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP