DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2148306-0.49165%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

05:19

SABAHA KALAN SÜRE

Emekli Öğretmenin Hayali Gerçekleşti, Ancak 2 Gün Sonra Hayatını Kaybetti
17 okunma

Emekli Öğretmenin Hayali Gerçekleşti, Ancak 2 Gün Sonra Hayatını Kaybetti

ABONE OL
Eylül 2, 2024 09:49
Emekli Öğretmenin Hayali Gerçekleşti, Ancak 2 Gün Sonra Hayatını Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aydın’da yaşayan Melahat Demirkol Tura, 69 yaşında hayata gözlerini yumdu. Emekli bir öğretmen olan Tura, hayatını kaybetmeden iki gün önce en büyük hayalini gerçekleştirmiş, annesinin anlattığı hikayeleri derleyerek oluşturduğu “Hafız Ali” kitabını eline almıştı. Yaklaşık 10 yıl boyunca el yazısıyla yazdığı kitabı ailesi için imzalayamayan Tura’nın, yine el yazısıyla tamamladığı ikinci kitabı, ölümünün birinci yılında ailesi tarafından basılacak.

Aydın’da yaşayan Melahat Demirkol Tura, çocukluğundan beri annesi Hatice Demirkol’dan dedesinin Antalya’nın Akseki ilçesinden Aydın’a göç serüveni hakkında hikayeler dinledi. Emekli olduktan sonra Tura, bu hikayeleri kitap haline getirme hayalini gerçekleştirmek için el yazısıyla yazmaya başladı. Ancak ilk denemeleri beklentilerini karşılamayınca, Tura yazmaya devam etmeye karar verdi.

PANDEMİ NEDENİYLE YAYINLANAMADI

Tura, 6 yıl boyunca el yazısıyla yazdığı ve ailesinin göçünü anlatan “Hafız Ali” adlı ilk kitabını, pandemi nedeniyle yayınlayamadı. Bu sırada boş durmayan Tura, Kurtuluş Savaşı öncesini anlatan yeni bir kitap yazdı. 10 yıl süren bu yoğun yazım süreci sonunda Tura, ilk kitabını yayınlatmak için harekete geçti. Eşi Hüseyin Tura ve kızı Özgün Karadağ’ın yardımlarıyla yazıları bilgisayar ortamına aktarıldı. Yayınevinin kitabı basacaklarını söylemesi üzerine Tura, bu heyecanı ailesiyle paylaştı.

HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ, AMA…

Tura, kitabının tanıtımında giyeceği kıyafeti bile hazırlamış, kitabın eline ulaşacağı günü dört gözle bekliyordu. 11 Temmuz’da basımı tamamlanan ve satışa çıkan kitap, 19 Temmuz’da Tura’nın eline ulaştı. Büyük bir mutlulukla ilk olarak hediye edeceği kitapları imzalayan Tura, en büyük hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu sevdikleriyle paylaştı. Ancak Tura, 21 Temmuz’da geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti. Tura’nın ölümüyle büyük bir şok yaşayan ailesi, kitabını kendisi için imzalayamayan Tura’nın hayalini gerçekleştirmeye devam etmek için çalışmalara başladı. Aile, Tura’nın yine el yazısıyla yazdığı ikinci kitabını, ilk ölüm yıl dönümünde yayınlamayı planlıyor.

10 YIL BOYUNCA NOTLAR ALDI, ELİYLE YAZDI

Kitabın basılması için eşinin çok istekli olduğunu belirten Hüseyin Tura, “Eşimin kitap macerası, dedesiyle ilgili hikayelerini dinleyerek başladı. Uzun yıllar boyunca farklı okullarda öğretmenlik yaptı. Ancak çocukluğundan beri sanatın farklı alanlarına ilgi duyuyordu. Bu hikayelerden çok etkilendiği için emekli olunca bu kitabın üzerine yoğunlaştı. 10 yıl boyunca notlar aldı, eliyle yazdı. Aslında kitap daha önce tamamlanmıştı, ancak pandemi nedeniyle yayınlayamadık. Bu yıl kitabın yayınlanması için çok heveslenmişti” dedi.

‘TANITIMDA GİYECEĞİ KIYAFETİ BİLE HAZIRDI’

Eşinin kitap için çok emek verdiğini söyleyen Hüseyin Tura, “Çalışmaların ardından kitap yayınlandı. Eşim bu dönemde çok mutlu olmuştu. Kitabının tanıtımında giyeceği kıyafeti bile hazırlamıştı. Ancak o kıyafeti bugün kızım giydi. Kitap kargoyla eline ulaştıktan iki gün sonra kalp krizi sonucu öldü” dedi.

‘ÜÇÜNCÜ KİTABI YARIM KALDI NE YAZIK Kİ’

Kitabı okuyanların çok seveceğini söyleyen Özgün Karadağ ise “Annem gibi ben de öğretmenim. Annemin en büyük hayalini olan kitabını duyurmaya çalışıyoruz. Kitap aslında annemin dedesinin hem Akseki’de hem Nazilli’de yaşadıklarını anlatıyor. Bu bir seri şeklinde yayınlanacak kitaptı. İkinci kitapta da Kurtuluş Savaşı öncesi anlatılıyor. Üçüncü bir kitabı daha var, ancak ne yazık ki yarım kaldı. Onu daha sonra derleyip, yayınlatmak istiyorum. İkinci kitabı seneye annemin ölüm yıl dönümünde yayınlamak istiyoruz” dedi.

‘TEK TESELLİMİZ, ANNEMİN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLMESİ’

Annesinin aynı zamanda öğrencisi olduğunu söyleyen Karadağ, hikayenin önce anneannesinin tuttuğu notlar ile başladığını belirtti. Daha sonra annesi Melahat Demirkol Tura’nın anneannesinden hikayeler dinlediğini belirten Karadağ, “İlk başta yazmaya başladı, istediği gibi olmadı. Hepsini eliyle kağıtlara yazdı. El yazısıyla yazdıklarını derleyip, kitap haline getirdi. İlk kitabını yazması 5-6 yılını aldı. Pandemi nedeniyle basılamayınca ikinci kitabını da eliyle yazdı. Tek tesellimiz, annemin hayalini gerçekleştirebilmesi oldu. Kitap eline geçtikten iki gün sonra vefat etti. Daha benim kitabımı bile imzalayamadı. Onu mutlu edebilmek için uğraşıyoruz. Bu kitabın sadece yayınlanması değil, dünyada kalıcı olmasını çok istiyordu” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Edebiyat Aydın Edebiyat Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.