DOLAR 34,1031 0.21%
EURO 38,0993 0.07%
ALTIN 2.841,380,44
BITCOIN 21713472.59384%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Emekli Fransızca öğretmeni taş işlemeciliğiyle eserler üretiyor
9 okunma

Emekli Fransızca öğretmeni taş işlemeciliğiyle eserler üretiyor

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 23:00
Emekli Fransızca öğretmeni taş işlemeciliğiyle eserler üretiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyarbakır’ın kalbindeki Sur ilçesinde, 71 yaşındaki emekli Fransızca öğretmeni Mahmut Nurettin Medyelioğulları, 10 metrekarelik küçük bir dükkanda taş işlemeciliğiyle 20 yılı aşkın bir süredir sanatın peşinde koşuyor. Karacadağ’dan topladığı volkanik taşları sadece çekiç ve keskiyle şekillendiren Medyelioğulları, 500’den fazla esere imza atmış. En son eseri ise tek bir bazalt taşından yaptığı Nuh’un Gemisi figürü.

Medyelioğulları, 2003 yılında emekli olduktan sonra taş işlemeciliğine gönül vermiş. 20 yılda minyatür camilerden minarelere, tarihi surlardan çeşme ve şadırvanlara kadar Diyarbakır’ın mimari mirasını yansıtan eserler yaratmış. Nuh’un Gemisi’nin ise tamamen doğaçlama bir şekilde ortaya çıktığını belirten Medyelioğulları, “Taş bazen sizi yönlendiriyor. Bu gemiye benzer bir şey çıkınca, ‘Tamam, bunu Nuh’un Gemisi yaparım’ dedim. Gemide insan, hayvan, hatta çeşitli figürler bile belirdi” diye anlatıyor.

‘TAŞI İŞLEMEK ZORLU BİR SANAT’

Medyelioğulları, daha önce valilik desteğiyle tarihi İçkale’de bir sergi açmış. Eserlerini çoğunlukla kendisi bulmuş veya yakınlarından temin etmiş. Minyatür minaresi, çan kulesi, surlar ve Diyarbakır’ın önemli yapıları gibi birçok eserin minyatürlerini taştan şekillendirmiş. “Taşı işlemek çok zor, makine kullanmıyorum,” diyor Medyelioğulları. “En basit eser bile bir hafta, 10 gün sürede tamamlanıyor. 500’den fazla eser ürettim ama hepsini sayamam. Bir kısmı burada, bir kısmı da müzenin deposunda duruyor.”

‘BU İŞİN MÜZESİ VE ATÖLYESİ OLMALI’

Medyelioğulları, taş işleme sanatının zorluklarına rağmen, bu sanatı yeni nesillere aktarmak istiyor. “Yıllardır bir müze, bir eğitim atölyesi açılsın diyorum. Sur’da bir bazalt taş müzesi açmak istiyorum,” diyor Medyelioğulları. “Bu yüzden eserlerimi satmıyorum. 20 yıldır hiç gelir elde etmedim, atölyenin kirasını ödüyorum ama satış düşünmüyorum. Çünkü bu kadar eseri bir araya getiren başka kimse olamaz. Kültür Bakanlığı, valilik, belediyeler, üniversite, iş insanlarımızdan, eserlerimi sergileyebileceğim ve eğitim verebileceğim bir alan istiyorum.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Sanat Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP