Küresel doğum oranlarında kayda değer bir düşüş yaşanıyor. Wall Street Journal’ın Mayıs ayındaki haberine göre, küresel doğurganlık oranı, nüfusun sabit kalması için gerekli seviyenin altına geriledi.
“AVRUPA ÖLÜYOR”
Elon Musk, sosyal medya platformunda Avrupa’daki düşen doğum oranlarını gösteren bir grafik paylaşarak, “Avrupa ölüyor” yorumunda bulundu. 11 çocuk babası olan Musk, nüfus azalmasının küresel ısınmadan daha büyük bir tehdit olduğuna dair görüşlerini daha önce de dile getirmişti.
İTALYA’DA 15 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ
İtalya’da son 15 yılın en düşük doğum oranları nedeniyle binlerce ilkokul öğrenci eksikliğinden dolayı kapatıldı.
Papa Francis, yıl başında yaptığı açıklamada, “Çocuksuz bir ülke, geleceğe dair umudunu kaybeder” diyerek bu konuya dikkat çekti.
Dünya genelinde alarm zilleri çalıyor; bebek doğum oranları yetersiz kalıyor. Haberi Görüntüle
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, aile odaklı politikalarla on yıl içinde yıllık doğum sayısını yarım milyona çıkarmayı hedefleyen bir kampanya başlattı.
Bu durum sadece İtalya ile sınırlı değil. İspanya gibi diğer Katolik ülkelerde de doğum oranlarında ciddi düşüşler gözlemleniyor.
Ulusal nüfusun istikrarlı kalması için her kadının ortalama 2,1 çocuk sahibi olması gerekiyor (doğurganlık yenileme oranı). Ancak AB üyesi hiçbir ülke bu rakama ulaşamıyor.
TÜRKİYE’DE DOĞURGANLIK HIZI 1,51
TÜİK’in Temmuz raporuna göre, Türkiye’nin toplam doğurganlık hızı 1,51 çocukla dünya ortalamasının altında.
2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı (bir kadının yaşam boyu ortalama çocuk sayısı), 2023’te 1,51’e geriledi.
ABD’DE DE DOĞURGANLIK HIZI DÜŞÜŞTE
ABD’de 2023 toplam doğurganlık hızı, 2022’ye göre %2 azalarak 1,62 çocuk oldu. 35-39 yaş grubunda %5,47, 20-24 yaş grubunda ise %4’lük bir düşüş gözlemlendi, 40’lı yaşlardaki kadınların doğum oranı ise sabit kaldı.
İngiltere’de 2022 verileri, kadınların ortalama 1,49 çocuk sahibi olduğunu gösteriyor; bu rakam, 1960’lardaki 2,6 oranının çok altında. Kadınların yarısı 30 yaşına kadar çocuk sahibi olamıyor ve 2100 yılı için öngörülen oran 1,3.
Lancet tıp dergisinin Mart raporunda, bu eğilimin ‘şaşırtıcı sosyal değişimlere’ yol açacağı ve ‘düşen doğurganlık oranlarının etkilerinin inanılmaz’ olacağı belirtildi.
Rapora göre, ‘yüzyılın sonuna kadar ikame oranının 2,1’in üzerinde olacağı sadece altı ülke olacak: Samoa, Somali, Tonga, Nijer, Çad ve Tacikistan’.
GÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGENEL
10 dakika önceGENEL
13 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce