Kazlıçeşme Sanat’ta açılan “Elisa Zonaro’nun İstanbul’u” sergisi, İtalyan ressam Fausto Zonaro’nun eşi fotoğraf sanatçısı Elisa Zonaro’nun İstanbul’u nasıl gördüğünü sergiliyor.
Küratörlüğünü Ömer Faruk Şerifoğlu’nun üstlendiği sergide, Zonaro’nun 1890-1910 arasında çektiği fotoğrafların yanı sıra, Fausto Zonaro’nun tabloları ve ailenin kişisel eşyaları da yer alıyor.
Serginin açılışına katılan İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul’un 100 yıl önceki fotoğraflarının da gösterdiği gibi dünyanın en güzel şehri olduğuna dikkat çekti. Gül, Zeytinburnu Belediyesi’nin bu tür kültürel etkinlikleri düzenlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sanatseverlerin desteğinin bu etkinliklerin devamı için önemli olduğunu vurguladı.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise İstanbul’un benzersizliğini ve yabancı sanatçıların gözünden görülen güzelliklerini vurguladı. Elisa ve Fausto Zonaro’nun İtalyan yazar Edmondo de Amicis’den etkilenerek İstanbul’a geldiklerini ve şehrin görsel mirasına önemli katkılar sağladıklarını hatırlattı.
Arısoy, Elisa Zonaro’nun Sultan 2. Abdülhamid tarafından ödüllendirildiğini ve saraya ve hareme serbestçe giriş izni aldığını da belirtti. Elisa, İstanbul’un günlük hayatını, mimarisini ve önemli kişilerin portrelerini fotoğrafladı ve bunlar Avrupa’da sergilendi.
Arısoy, Zonaro çiftinin İstanbul’da çocuklarını büyütüp 20 yıla yakın süre kaldıktan sonra İtalya’ya döndüklerini, ancak geride paha biçilmez bir görsel miras bıraktıklarını vurguladı. Arısoy, sergideki fotoğrafların ilk defa bir sergide ve kitapta bir araya getirildiğini söyledi.
Küratör Ömer Faruk Şerifoğlu ise serginin Zonaro ailesinin İstanbul’daki hayatını sergilediğini belirterek, Elisa Zonaro’nun fotoğraflarının 130 yıl önceki İstanbul’u bir kadının gözünden gösterdiğini vurguladı. Şerifoğlu, o dönemde sokakta resim yapmak ve fotoğraf çekmenin izne bağlı olduğunu ve Elisa’nın bunu başarmasının büyük bir cesaret ve çaba gerektirdiğini söyledi.
Şerifoğlu, sergide Elisa Zonaro’nun 150 kadar fotoğrafı, 10 kadar Fausto Zonaro’nun orijinal tablosu, ailenin çocuklarının tabloları ve Sultan Abdülhamid Han’ın Fausto Zonaro’ya verdiği nişanların yer aldığını belirtti. Elisa Zonaro’nun fotoğraf çalışmalarını Sultan Abdülhamid’in de takdir ettiğini ve kendisine birkaç fotoğraf baskısı gönderdiğini, karşılığında da madalya ve Şefkat Nişanı aldığını söyledi.
İtalyan ressam Fausto Zonaro ve eşi fotoğraf sanatçısı Elisa Zonaro, seyahatnameler ve İtalyan yazar Edmondo de Amicis’in anlatımlarıyla İstanbul’a geldi ve şehre önemli bir görsel miras bıraktı.
Sultan 2. Abdülhamid döneminde, 1891–1910 arasında Osmanlı sarayında “Ressam-ı Hazret-i Şehriyari” olarak görev yapan Fausto Zonaro, Osmanlı-İtalya ilişkilerine önemli katkılar sağlayan sanatçılardan oldu.
“Elisa Zonaro’nun İstanbul’u” sergisi, pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 arasında 31 Ocak’a kadar ziyaret edilebilir.
GENEL
28 dakika önceGENEL
28 dakika önceGENEL
31 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce