DOLAR 34,0812 0.18%
EURO 38,0752 0.01%
ALTIN 2.840,870,43
BITCOIN 21767252.89072%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Elektronik Sigaraların Akciğerlere Zararı Sigaradan Az Değil
14 okunma

Elektronik Sigaraların Akciğerlere Zararı Sigaradan Az Değil

ABONE OL
Eylül 10, 2024 07:44
Elektronik Sigaraların Akciğerlere Zararı Sigaradan Az Değil
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Manchester Metropolitan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, elektronik sigaraların akciğerlere verdiği zararın sigara ile aynı seviyede olduğunu ortaya koyan bir çalışma yürüttüler.

Araştırma, iki yıldan fazla süredir elektronik sigara kullanan 20 kişi, aynı süredir sigara kullanan 20 kişi ve sigara içmeyen 20 kişi olmak üzere toplamda 60 genç yetişkin üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcılardan, egzersiz bisikleti kullanırken akciğer kapasitelerinin ölçülmesi istendi.

“ELEKTRONİK SİGARA, SİGARA KADAR ZARARLI”

Araştırma sonucunda, elektronik sigara kullanan ve sigara içen katılımcıların, sigara içmeyenlere kıyasla daha fazla nefes nefese kaldıkları, kaslarında yoğun yorgunluk yaşadıkları ve kanlarında daha yüksek laktat seviyeleri görüldüğü tespit edildi. Kan testleri ve ultrason taramaları da hem sigara içenler hem de elektronik sigara kullananların kan damarlarının sigara içmeyenlere göre daha az verimli çalıştığını gösterdi.

Araştırmanın yazarlarından Azmy Faisal, “Bu çalışmada, akciğerlerinde belirgin bir hasar belirtisi olmayan genç insanları inceledik. En az iki yıldır elektronik sigara veya sigara kullanan kişilerde, egzersiz kapasiteleri arasında önemli farklılıklar gözlemledik. Sigara içenler ve elektronik sigara kullananlar, egzersiz bisikletini kullanırken daha zor nefes aldılar, kaslarında daha fazla yorgunluk yaşadılar ve genel olarak daha az fit oldukları görüldü. Bu sonuçlar, elektronik sigaranın sigaradan daha iyi bir alternatif olmadığını göstermektedir,” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Manchester Güncel Sağlık Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP