DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21569150.64504%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Elazığ Depremi Sonrası Kalp Nakli Bekleyen Hümeyra Hifa Çelik’in Durumu
10 okunma

Elazığ Depremi Sonrası Kalp Nakli Bekleyen Hümeyra Hifa Çelik’in Durumu

ABONE OL
Eylül 3, 2024 09:44
Elazığ Depremi Sonrası Kalp Nakli Bekleyen Hümeyra Hifa Çelik’in Durumu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elazığ’da yaşanan 24 Ocak 2020 depreminin ardından, 6 yaşındaki Hümeyra Hifa Çelik, soğuk algınlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Ancak yapılan tetkikler sonucunda küçük kızın kalp yetmezliği yaşadığı tespit edildi. Hümeyra, yaklaşık 9 aydır hayati önem taşıyan bir kalp nakli bekliyor.

Hümeyra’nın ailesi, depremden bir hafta sonra, kızlarının soğuk algınlığı şikayetleri nedeniyle Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’ne götürdüler. Yapılan tetkikler sonucunda Hümeyra’ya kalp yetmezliği tanısı konuldu. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte, Hümeyra geçen yıl Kasım ayında Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde organ nakli sırasına alındı. Son iki aydır yoğun bakımda, ECMO cihazına bağlı olarak hayatta kalmaya çalışan Hümeyra’nın durumu oldukça kritik.

‘TEKLİ TEDAVİ YÖNTEMİ NAKİL’

Hümeyra’nın babası Abdurrahman Çelik, depremde evlerinin yıkılmadığını, ancak soğuk nedeniyle zorlu günler geçirdiklerini anlatıyor. “Soğuk algınlığı kızımın kalbine direkt olarak sirayet etti ve bu noktaya geldik. Depremden birkaç hafta sonra bu tanıyı aldık. Doktorlar, ECMO cihazının bir tedavi yöntemi olmadığını, sadece hayatta tutma amaçlı kullanıldığını söylediler. Hümeyra’nın kalbine nakil yapılması dışında bir tedavi yöntemi yok. Şu an 59 gündür ECMO cihazına bağlı olarak uyutulmuş halde. Beş yıldır ilaç tedavisi görüyordu ancak geçen yıl Kasım ayından itibaren ilaçlara ve klinik tedavilere cevap vermemeye başladı. Bu, kalp yetmezliğinin normal seyri. Kasım 2023’ten beri kalp nakli listesindeyiz. Acil listede ise 101 gündür bekliyoruz,” diyor Abdurrahman Çelik.

‘BAĞIŞÇI OLMAYA KARAR VERDİK’

Abdurrahman Çelik, vatandaşları organ bağışçısı olmaya teşvik ediyor. “Ülkemizde organ bağışı maalesef yetersiz. Sağlık Bakanlığı verileri bunu doğruluyor. 2023 yılında 1300 beyin ölümü gerçekleşmesine rağmen, sadece 240 aileden izin alınabilmiş. Bu, yüzde 10’luk bir orana karşılık geliyor. Oysa Türkiye’de binlerce insan kalp nakli için bekliyor. Bunlardan biri de benim kızım. Organ bağışının önemini bu süreci yaşayana kadar tam olarak anlamıyorduk. Bu süreçten sonra biz de organ bağışçısı olmaya karar verdik,” diyor.

Çelik, kızına kalp bulunacağına inandığını söylüyor. “Umutluyuz. Allah’tan hiçbir zaman ümit kesilmez. Gözümüz sürekli telefonda. O mutlu haberi bir an önce gelmesini bekliyoruz. İnanıyoruz, gelecek. Ancak sürecimiz zor.” diye ekliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Kalp Yetmezliği Kalp Nakli Hümeyra Deprem Sağlık Güncel Elazığ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP