DOLAR 34,1046 0.22%
EURO 38,0811 0.04%
ALTIN 2.840,940,42
BITCOIN 21543991.80514%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

El yaralanmalarını hafife almayın: Ciddi hasara neden olabiliyor
5 okunma

El yaralanmalarını hafife almayın: Ciddi hasara neden olabiliyor

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 08:45
El yaralanmalarını hafife almayın: Ciddi hasara neden olabiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

El yaralanmaları, ciddiye alınması gereken bir konudur. Küçük görünen yaralanmalar bile ciddi hasara yol açabilir.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Emre Kaya, ev ve iş kazalarında yaşanan el yaralanmalarına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Küçük yaralanmaların bile sinir ve tendon hasarına neden olabileceğini vurgulayan Kaya, şiddetli kanamalar için turnike uygulamasının büyük bir hata olduğunu belirtti.

El yaralanmaları herkesin başına gelebilir. Özellikle iş yerlerindeki kazalar ciddi sonuçlar doğurabilir. Böyle durumlarda panik yapmadan, soğukkanlılıkla ilk müdahaleyi yapmak hayati önem taşır.

Dr. Kaya, kan miktarının yanıltıcı olabileceğini belirterek, küçük bir kesikte bile sinir hasarı meydana gelebileceğini ve ameliyat gerektirebileceğini söyledi. Örneğin, çok kanayan bir yaralanma basit bir cilt dikişiyle iyileşebilirken, küçük bir kesik ciddi bir sinir ameliyatı gerektirebilir.

El yaralanmalarının basit görünse bile hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Kaya, “His kaybı, hareket kısıtlılığı gibi belirtiler varsa mutlaka el cerrahisi uzmanına başvurulması gerekir.” dedi. Küçük bir kesikte bile ‘sonradan geçer’ düşüncesiyle gecikmemek gerektiğini belirten Kaya, geç müdahalelerin zorlu ameliyatlara ve uzun süreli tedaviye yol açabileceğini belirtti.

Kanama durumlarında panik yapmamak gerektiğini belirten Dr. Kaya, “Yaraya baskı uygulayarak ve eli kalp seviyesinin üzerinde tutarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.” dedi. Su tutma, sıcak uygulama veya turnike uygulamasının zararlı olabileceğini vurgulayan Kaya, turnikenin uzuvda beslenme sorunlarına ve nekroza yol açabileceğini belirtti.

İş kazalarında ağır yaralanmaların sık görüldüğünü belirten Dr. Kaya, çalışanları koruyucu eldiven kullanmaları konusunda uyardı. Ayrıca, tetanoz profilaksisi ve hepatit B aşılarının tamamlanmış olması gerektiğini belirtti.

El yaralanmaları durumunda el cerrahisi bölümü olan hastanelere başvurulması gerektiğini belirten Dr. Kaya, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Emre Kaya Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP