DOLAR 33,9994 -0.19%
EURO 38,0675 0.4%
ALTIN 2.830,010,98
BITCOIN 21616084.39551%
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Eğitim Yılı Başladı, İnfluenza Aşısı Uyarısı
8 okunma

Eğitim Yılı Başladı, İnfluenza Aşısı Uyarısı

ABONE OL
Eylül 10, 2024 10:56
Eğitim Yılı Başladı, İnfluenza Aşısı Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eylül ayı ile birlikte başlayan yeni eğitim ve öğretim yılı, ‘influenza’ virüsünün görülme sıklığının artmasıyla birlikte aşı uyarılarını da beraberinde getirdi. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Enfeksiyonu Uzmanı Dr. Latife Güder, influenza mevsiminin başladığını ve çocukların mutlaka aşılanması gerektiğini vurguladı.

Dr. Güder, halk arasında grip olarak bilinen influenza hastalığının her yıl eylül ayında görülmeye başlamasının ve mayıs ayına kadar devam ettiğini belirtti. Aşı ile önlenebilir bir hastalık olan influenza için Dr. Güder, “6’ncı aydan itibaren tüm çocuklara güvenle influenza aşısı yaptırabiliriz. Sağlıklı çocuklarda genellikle akut ve hafif seyreden bir hastalık olsa da ölümcül sonuçlanabilir veya ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle tüm çocukların ve hatta onlara bakım veren anne babaların, kreş çalışanlarının ve bakımevi çalışanlarının da aşılanması tavsiye ediliyor. Sadece aşı olmak yeterli değil; çocukların beslenmesine, temizliğine ve el hijyenine dikkat etmek de son derece önemli. Çocuklara solunum hijyenini de öğretmeliyiz. Toplumsal bağışıklığı sağlayarak çocuklarımızın sağlıklı olmasını sağlayabiliriz.” dedi.

‘İNFLUENZA GEÇİRMİŞ OLANLAR DA AŞILANABİLİR’

Geçtiğimiz aylarda boğmaca hastalığının yüksek oranda görüldüğünü ve özellikle aşıları tamamlanmamış küçük bebeklerde hastalığın daha ağır seyrettiğini hatırlatan Dr. Güder, “Şu anda influenza aşılama hazırlıkları yapıyoruz. İnfluenza hastalığı ağır seyredebilir ve bu nedenle aşılamayı öneriyoruz. Her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olsa da, 5 yaş altı ve özellikle 2 yaş altı çocuklar riskli gruplar arasında yer alıyor. Astım, kronik karaciğer, böbrek ve metabolik endokrin hastalıkları olan hastalar da aşılanmalı. İnfluenza geçirmiş olanlar da aşılanabilir. Çünkü influenza virüsünün farklı suşları bulunuyor. Bir suş ile hastalığı geçirmiş olsanız bile, diğer suşlara karşı korunmak için tekrar aşılanmanızı öneriyoruz.” açıklamalarında bulundu. İnfluenzanın diğer solunum yolu virüslerinden farklı olarak ciddi komplikasyonlara ve ölüme neden olabileceğini belirten Dr. Güder, “İnfluenza aşısı olduğumuzda, başka solunum yolu virüsleri tarafından da hastalanabiliriz. Ancak influenza riskinden korunmuş oluruz. Yeni doğan döneminden itibaren çocukluk çağı aşılarımızı yaptırmalıyız. Aşılar son derece koruyucu ve güvenlidir. Aşılanan hastalar hastalığı hiç geçirmiyor veya çok hafif geçiriyor. Bu nedenle aşılamayı öneriyoruz. Aşı takvimimizde olmayan influenza aşılarını da güvenle yaptırabilirsiniz.” dedi.

Haber-Kamera: Ruken KADIOĞLU-Ali Eren İĞDE/ ANKARA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ankara Sağlık Güncel Çocuk Aşı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP