“`html
Santorini adası çevresindeki artan deprem aktivitesi üzerine, AFAD’da acil bir risk değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu başkanlığında, Ege Denizi’ndeki sismik hareketliliğin değerlendirildiği belirtildi. 28 Ocak 2025’ten beri süren bu aktivitenin olası büyük bir deprem, tsunami veya volkanik patlama riskini, ülkemiz kıyıları açısından oluşturduğu tehditlerle birlikte, AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve uzman bilim insanlarının katılımıyla ele alındığı vurgulandı. Alınan önlemler ve hazırlıklar da detaylı olarak incelendi.
Açıklamada ayrıca, 7 Şubat 2025 tarihine kadar 3’ten büyük 761 depremin kaydedildiği, en büyüğünün ise 5,2 Mw büyüklüğünde olduğu ifade edildi. Bu depremlerin büyük çoğunluğunun Santorini’nin 25 km kuzeydoğusunda, 5 ile 25 km derinlikte meydana geldiği ve en yakınının ülkemize 140 km uzaklıkta olduğu belirtildi. Depremlerin yoğunlaştığı bölgenin, Santorini’nin 6,5 km kuzeydoğusundaki Kolumbo yanardağının su altı krateri olduğu aktarıldı.
Son volkanik patlamanın 1950 yılında yaşandığı hatırlatılırken, 1956’da bölgedeki Yamurgi (Amorgos) fayında 7,5 Mw büyüklüğünde bir depremin meydana geldiği belirtildi. Mevcut sismik aktivitenin volkanik bir faaliyete yol açma olasılığının düşük olduğu, ancak 2011-2012 yıllarında benzer bir aktivitenin 14 ay sürmüş ve herhangi bir volkanik patlamaya neden olmamış olduğunun altı çizildi.
Olası bir volkanik patlama sonucu, tarihsel verilere göre, ince volkanik külün rüzgarla taşınması ve tsunami riskinin ülkemizi etkileyebileceği vurgulandı.
Sismik aktivitenin başlangıcından itibaren AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Kandilli Rasathanesi’nden oluşan bir kurul, olayı sürekli takip etmektedir. İzmir, Aydın ve Muğla’ya olası tsunami durumunda uyarı sağlamak amacıyla mobil siren sistemi sevk edildi. SMS mesajlarıyla vatandaşlara ulaşılabilecek bir sistemin aktif olduğu, ayrıca İzmir, Aydın ve Muğla Valiliklerine diğer illerden destek personel ve ekipman gönderildiği açıklandı. Kandilli Rasathanesi’nin Tsunami Uyarı Sistemi ile AFAD’ın Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) entegre edildi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, olası volkanik aktivite sonucu oluşabilecek gaz ve külün yayılımını analiz eden günlük raporlar hazırlamaktadır. Bölgedeki AFAD birimleri teyakkuz halinde olup, destek iller de hazır bekletilmektedir. 10 Şubat’tan itibaren, ilgili kurumlar ve bilim insanlarından oluşan bir heyet, bölgede bilgilendirme toplantıları düzenleyecektir. Yunanistan’daki kurumlarla bilimsel bilgi paylaşımı da devam etmektedir.
Vatandaşların sosyal medyadaki yanlış bilgilere itibar etmemesi ve resmi kaynakları takip etmeleri istendi. AFAD, ilgili kurumlar ve bilim insanları, sismik aktiviteyi yakından takip etmeye devam etmektedir.
Abdullah Karlıdağ Haberler.com – Yaşam Haberler.com Özel 3-sayfa Deprem Güncel Mobil Muğla Aydın İzmir Yaşam Dünya AFAD Ege”
“`
GÜNDEM
9 dakika önceGÜNDEM
9 dakika önceGÜNDEM
9 dakika önceGÜNDEM
10 dakika önceGENEL
19 dakika önceGENEL
19 dakika önceGENEL
19 dakika önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.