DOLAR 34,6549 0.02%
EURO 36,4285 0.13%
ALTIN 2.953,140,75
BITCOIN 3231263-0.26339%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

12:57

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Edirne’de ‘Topraktan Sofraya Gastronomi Festivali’ Coşkuyla Başladı
19 okunma

Edirne’de ‘Topraktan Sofraya Gastronomi Festivali’ Coşkuyla Başladı

ABONE OL
Kasım 2, 2024 07:47
Edirne’de ‘Topraktan Sofraya Gastronomi Festivali’ Coşkuyla Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de, “Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali” renkli görüntülerle üç günlük bir yolculuğa başladı. Festival, yöreye ait sayısız yemeğin tanıtımını ve çeşitli yarışmaları bir araya getiriyor. İlk gün, festival korteji ile başladı ve Edirne’nin meşhur Deva-i Misk helvası ve Gaziler Helvası dağıtıldı. Renkli Rumeli kıyafetleri defilesi, festivalin ilk gününe görsel bir şölen kattı.

Edirne Valiliği’nin, unutulmaya yüz tutmuş yerel lezzetleri yeniden keşfetmek amacıyla düzenlediği festival, kortej yürüyüşüyle hareketlendi. Kortej, Edirne Valiliği önünden başlayarak Selimiye Camisi Meydanı’ndaki Mimar Sinan heykeline doğru ilerledi. Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, kurum ve kuruluş temsilcileri, ünlü şefler ve aşçılık öğrencileri, kortejde yer alarak festivalin coşkusuna ortak oldu. Mimar Sinan heykeli önünde, Vali Sezer ve Belediye Başkanı Akın, vatandaşlara gaziler helvası dağıttı.

Festivalin resmi açılışı, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi önündeki alanda gerçekleşti. Açılış programına Vali Sezer ve Belediye Başkanı Akın’ın yanı sıra, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da katıldı.

‘UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ YEMEKLERİMİZİ GELECEĞE KAZANDIRMAK EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZ’

Açılış konuşmasında Edirne Valisi Yunus Sezer, festivalin gerçekleşmesi için bir yıl süren yoğun bir çalışmanın yürütüldüğünü vurguladı. Sezer, festivalin sofraya konulan bir yemeğe benzediğini ve şeflerin, köylülerin, kültür müdürlüğünün ve diğer herkesin bu sofraya katkıda bulunduğunu belirtti. Sezer, yemeğin ötesinde, gastronominin bir milletin kültürünün, emeğinin, geleneğinin ve göreneğinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Edirne’nin 92 yıl boyunca başkentlik yapmış olmasının, hem saray mutfağına hem de Balkanlardan gelen göçmenlerin geleneklerine ev sahipliği yapmasını sağladığını belirten Sezer, unutulmaya yüz tutmuş yemek ve içeceklerin gelecek nesillere aktarılmasının en önemli görevlerinden biri olduğunu dile getirdi.

‘TOPRAKTAN SOFRAYA YETMEZ, O SOFRANIN SAĞLIKLI OLMASI LAZIM’

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, festivalin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Edirne’nin 1902’den sonra Balkanlardan gelen göçmenler için ana vatan toprakları olduğunu hatırlattı. Damka, göçmenlerin sadece acılarını değil, kültürlerini ve yemeklerini de beraberlerinde getirdiklerini belirterek, Edirne’nin Anadolu ile Balkan topraklarının buluştuğu bir yer olduğunu vurguladı. Festivali düzenleyen değerli şeflere ve festivalde yer alan herkese teşekkür eden Damka, gençlerin hazır yemeklerden uzaklaşarak geleneksel yemeklere dönüş yapmaları gerektiğini belirtti. Damka, “Topraktan sofraya yetmez, o sofranın sağlıklı olması gerekiyor artık. Bunu eminim aileler artık yeniden bizim geleceğimiz olan gençlere aktaracaktır” dedi.

Konuşmaların ardından, Edirne’nin ilçe ve köylerindeki kadınların tariflerini içeren 101 yemekten oluşan ‘Topraktan Sofraya Edirne’ kitabının tanıtımı yapıldı. Kitabın tanıtımının ardından “Rumeli’den Esintiler” konulu defile, festival katılımcılarını büyüleyen bir görsel şölen sundu. Festivalin ilk günü, lezzet dolu yemek tadımlarıyla sona erdi.

Haber – Kamera: Olgay GÜLER – Umut IŞIK / EDİRNE,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat Yerel Haberler Kültür Sanat Etkinlikler Gastronomi Festival Edirne Kültür Yaşam”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

casino siteleri bahis siteleri