DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2152567-0.45845%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

16:28

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Edirne’de Kaplumbağa Bakım Evi: 15 Yıldır 18 Kaplumbağa ile Birlikte
5 okunma

Edirne’de Kaplumbağa Bakım Evi: 15 Yıldır 18 Kaplumbağa ile Birlikte

ABONE OL
Eylül 21, 2024 10:47
Edirne’de Kaplumbağa Bakım Evi: 15 Yıldır 18 Kaplumbağa ile Birlikte
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de 30 yıla yakın bir süredir çay bahçesi işleten Kamil Tunca, 15 yıl önce işletmesinin havuzunda iki kaplumbağa bakmaya başladı. Zamanla bu sayı 18’e ulaştı. Tunca, müşterilerinin evlerinde bakamadıkları kaplumbağaları sahiplenerek, onlara özenle bakıyor.

Tunca, kaplumbağaların bakımına büyük özen gösterdiğini, ciğer, domates, salatalık ve özel yemlerle beslediğini söylüyor. Çocukların kaplumbağalara ilgi gösterdiğini ve müşterilerin fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaştığını belirtiyor. Tunca, “15 yıldır burada bizimle beraber yaşıyorlar. Evde bakamayanlar getiriyor, bakımevi gibi olduk,” diyor.

‘EVDE BAKAMADIKLARI KAPLUMBAĞALARI GETİRDİLER’

Kamil Tunca, 1995’ten beri kafeterya işlettiğini, kaplumbağalara ise 15 yıldır baktığını anlatıyor. Önceleri ördek beslediklerini ancak kuş gribi nedeniyle kaplumbağaya döndüklerini söylüyor. Çocukların ve ailelerin kaplumbağalara daha fazla ilgi gösterdiğini belirten Tunca, “Evde bakılan kaplumbağalar var, insanlar tatile falan giderken evlerinde bakamadıkları için bizim buraya bırakmaya başladılar. Zamanla çoğalmaya başladılar,” diye ekliyor.

‘BİZİMLE BERABER YAŞIYORLAR’

Kaplumbağaların zararsız olduğunu, müşterilerin çocuklarının onları çok sevdiğini söyleyen Tunca, “Mikrop taşımayan bir hayvan. Gelen müşterilerimizin çocuklarının da hoşuna gidiyor. Buraya gelen müşterilerimiz fotoğraflarını çekip sosyal medyalarında paylaşıyorlar. Bizler memnunuz, 18 tane kaplumbağamız var. Bakımları biraz zor ama eğlenceli. Mesela ciğeri çok seviyorlar. Ben karpuz kabuğu getiriyorum atıyorum onlara. Ciğer yiyorlar, karpuz ve kavun kabuklarını atıyoruz. Et, domates ve salatalık kabuğu seviyorlar. Alıştık, biz de müşteriler de memnun. 15 senedir burada bizimle beraber yaşıyorlar. Yani evde bakamayan bana getiriyor, bakımevi gibi olduk,” diyor.

‘ONLARA ÇOCUK GİBİ BAKIYORUZ’

İşletme çalışanlarından Selçuk Mercandan, kaplumbağaların bakımına büyük özen gösterdiklerini söylüyor. “Hayvanı sevmeyen, doğayı sevmeyen, insanı zaten sevmez. Biz bunları sevdiğimiz için, temizliğini, bakımını devamlı kendimiz yapıyoruz. Kaplumbağaların bakımında en önemlisi temizlik, havuzun temiz olması. Bunların kendi ilaçları var. Sırtlarına sürdüğümüz özel ilaçlar var. Kabuklarını koruması için vitaminleri var, vitaminlerini veriyoruz. Yemekleri var, yemeklerini veriyoruz. Bayağı bir zorlu ama severek yapıyoruz. Bir nevi çocuk gibi bakıyoruz,” diyor.

İnsanların, kendilerine verdikleri kaplumbağaları da ziyarete geldiklerini söyleyen Mercandan, “Bazıları daha önce buraya bırakmış olduğu kaplumbağaları tanıyorlar. Sırtında dört tane kare vardı diyor, oradan tanıyabiliyor. Biz de vesile oluyoruz. Buraya gelen müşterilerimizde çok seviyorlar. Özellikle yem getiriyorlar, ilaç katkısında bulunuyorlar. Ciğeri çok sevdikleri için ciğer getiriyorlar. Yani aslında biz evde ne yersek onlar da onları yiyor,” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Kaplumbağa Güncel Edirne Çevre Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.