Edirne’nin tarihi Gazi Mihal Hamamı’nın yeniden canlandırılması için başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmaları hızla ilerliyor.
Vali Yunus Sezer’in talimatıyla Şubat ayında başlayan proje, öncelikle tarihi yapının çevresinin temizlenmesiyle başladı.
Kapıkule Sınır Kapısı’na yakın konumdaki, 600 yıllık hamamın hem iç hem de dış alanlarındaki temizlik çalışmalarının ardından arkeolojik kazılar gerçekleştirildi. Bu kazılar sırasında, toprak altında gizli kalmış pek çok tarihi yapıya ulaşıldı.
Erken dönem Osmanlı mimarisinin en değerli örneklerinden olan hamamın dış cephesi, çatısı ve iç mekanı, eş zamanlı olarak restore ediliyor.
Vali Sezer, restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
Vali Sezer’e bu ziyaretinde Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç eşlik etti.
“Edirne’nin simgesi olacak”
Vali Sezer, yaptığı açıklamada, hamamın kentin önemli tarihi mirasının bir parçası olduğunun altını çizdi. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yapan ziyaretçileri karşılayan konumuyla Edirne’nin önemli bir vitrini olduğunu vurguladı. Uzun yıllar ihmal edilerek yıkılma noktasına gelen hamamın, geçmişteki ihtişamına kavuşacağını belirtti. Sedde çalışmaları nedeniyle hamamın bazı bölümlerinin üzerine yol yapıldığını da ekledi.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yürütülen kazı çalışmaları sonucu önemli buluntulara ulaşıldığını açıklayan Vali Sezer, projenin Edirne’ye büyük değer katacağını söyledi.
Sezer, Gazi Mihal Hamamı’nın hamamcılık tarihinde nadir bulunan tarihi bir eser olduğunu, kadınlar ve erkekler bölümünün mimari açıdan büyük önem taşıdığını belirterek, kısa sürede restorasyonun tamamlanıp hamamın eski ihtişamına kavuşacağını ifade etti. Hamam önündeki Gazi Mihal Köprüsü ve yakınlardaki Gazi Mihal Camisi ile birlikte çevre düzenlemesi yapılacağını ve bu alanın bir külliye görünümüne kavuşacağını, hem Edirne’ye hem de Bulgaristan’dan gelen ziyaretçilere görsel bir şölen sunacağını sözlerine ekledi.
Gazi Mihal Hamamı’nın Tarihi
Tunca Nehri kıyısındaki hamam, Osmanlı’nın kuruluş döneminde önemli hizmetlerde bulunmuş Mihaloğulları ailesinden Gazi Mihal Bey tarafından 1422 yılında inşa edilmiştir.
Kesme taş ve tuğladan yapılmış olan hamamın duvarları, günümüze kadar orijinalliğini korumuştur.
Gazi Mihal Bey Camisi ve İmaret Köprüsü ile birlikte bir külliye oluşturan hamam, 1829 yılında Rus işgali sırasında kapatılmıştır.
Kaynak: AA / Gökhan Zobar – Kültür Sanat Yerel Haberler Kültür Sanat Kültür Turizm edirne
GENEL
41 dakika önceGENEL
41 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.