Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Tıp Fakültesi Radyoloji Bölümü, yapay zeka destekli bir tanı uygulaması geliştirdi. Bu uygulama, karaciğere kitle lezyon tanısı koymada önemli bir adım atmayı hedefliyor.
EBYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulmecit Kantarcı, Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız ve radyoloji uzmanı Doç. Dr. Volkan Kızılgöz, basın toplantısında yapay zeka destekli tanı uygulamasını tanıttılar.
Dekan Kantarcı, bu projenin Türk mühendisleri ve doktorlarının işbirliğiyle elde edilen önemli bir başarı olduğunu vurguladı. Çalışmaya katkı sağlayan akademisyenlerin bu projenin önemine inandığını ve büyük bir motivasyonla çalıştıklarını belirtti.
Kantarcı, “Yapay zeka destekli tanı uygulaması, hastalarımızın daha kolay tanı alabilmelerini ve tedavilerinin daha erken başlamasını sağlayarak sağlık alanına önemli bir katkı sunacak. Ayrıca bu uygulama, dünya tıbbının geleceğini önemli bir noktaya taşıyacak.” dedi. “Gelecekte, hekimlerimizin desteğiyle yapay zekayı bu konuda daha da ustalaştırmayı hedefliyoruz. Karaciğer kitle lezyonlarının tanısı, direkt olarak yapay zeka programı tarafından yapılabilecek ve radyoloji hekimlerinin işini kolaylaştıracak. Böylece tanı süreci kısalacak ve hastalarımızın tedavisi daha hızlı ve kolay olacaktır.” diye ekledi.
Kantarcı, projenin yerli ve milli bir program olduğunu vurguladı. “Bu uygulama, bir uzman hekimin işini kolaylaştırarak doğrudan yapay zeka ile tanı koymayı sağlayacak. Çalışmamız ve ulaştığımız sonuçlar, saygın bir uluslararası dergiye gönderildi ve şu anda inceleme aşamasında. En kısa sürede sonuç almayı umuyoruz. Bu çalışma, azim ve gayretle çalışıldığında Türk çocuklarının neleri başarabileceğini gösterdi. Elde edilen başarılar gençlere umut, heyecan ve çalışma azmi vermektedir.” dedi.
“Yapay zeka sayesinde kesin bir tanı koymuş oldular”
Yaklaşık 2 yıldır karaciğerinde bir kitle olan ancak tam bir tanı konulamayan hasta Serpil Akbulut, bu uygulamanın kendisine büyük fayda sağladığını belirtti. Akbulut, “Hastalığımla ilgili birkaç yere gittim ancak bir netlik kazandırılamadı. Hocalarımızın yapay zeka ile alakalı bir çalışma yaptığını öğrendim ve bu çalışmaya dahil olmak istediğimi söyledim. Hocalarımız, karaciğerin parçalanmasına gerek kalmaksızın yapay zeka sayesinde kesin bir tanı koymuş oldular.” dedi.
Kaynak: AA / Kültür Sanat
GÜNDEM
31 dakika önceGENEL
41 dakika önceGENEL
41 dakika önceGENEL
42 dakika önceGENEL
42 dakika önceGENEL
42 dakika önceGENEL
43 dakika önce