“`html
Türkiye’nin coğrafi bilgi sistemlerini (CBS) 2024-2030 yılları arasında geliştirmeyi hedefleyen bir strateji ve eylem planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Plan, 5 ana amaç, 26 hedef ve bunları destekleyen 101 ayrı eylem maddesi içeriyor.
Bu kapsamlı plan, doğru, standart ve yüksek kaliteli coğrafi verilerin ülke genelinde üretilmesini ve erişilebilir olmasını sağlamayı amaçlıyor. Hedeflenen kaliteli ve güncel coğrafi bilgi akışı, tüm sektörlerin bu altyapıdan faydalanmasını sağlayarak milli ekonomiye katkıda bulunacak. Aynı zamanda, coğrafi bilgi sistemi sektörünün teknolojik gelişmelere uyumlu kamu hizmeti sunması hedefleniyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, planın afet ve acil durumlarda kritik coğrafi verilerin hızlı paylaşımını sağlayacağını belirtti. Planın ilk adımı olarak, Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu e-Devlet Kapısı üzerinden kullanıma sunuldu.
Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu, e-Devlet entegrasyonuyla kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve vatandaşların kullanımına açıldı. Vatandaşlar, bulundukları bölgeyle ilgili coğrafi bilgilere kolayca erişebilecek. Güvenilir ve hızlı veri paylaşımıyla kamu hizmetlerinin etkinliği artırılacak.
Şu anda 14 bin kullanıcısı bulunan platformun, e-Devlet entegrasyonuyla 66 milyon kullanıcıya ulaşması hedefleniyor. 630 coğrafi katman içeren platform, kapsamlı veri görüntüleme, metaveri yönetimi ve veri paylaşım portalı gibi hizmetler sunuyor. Kullanıcılar ayrıca, coğrafi veri sözlüğü aracılığıyla standartları daha iyi anlayabilecek. TÜRKSAT iş birliğiyle geliştirilen platforma e-Devlet Kapısı veya https://tucbs.gov.tr adresinden erişilebiliyor.
Eylem planı, e-Devlet üzerinden afet ve acil durumlar için coğrafi verilerin etkin kullanımını ve paylaşımını da öngörüyor. İhtiyaç duyulan kritik veriler, ek coğrafi katmanlarla detaylandırılacak.
Plan, coğrafi bilgi sistemleri teknolojisi standartlarının geliştirilmesini, yenilikçi teknolojilerin desteklenmesini ve veri akışlarının dönüştürülmesini kapsıyor. Kamu, üniversite ve özel sektör iş birlikleri teşvik edilecek ve AR/XR/VR gibi teknolojiler üzerinde çalışmalar yapılacak.
Kamu kurumları ve özel sektörün Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) standartlarına uyumu sağlanacak. Yapay zeka, makine öğrenmesi ve uzaktan algılama teknolojilerinin kullanımı teşvik edilecek. Hava fotoğrafları ve uydu görüntülerinin arşivlenmesi için bir altyapı oluşturulacak.
Ulusal coğrafi veri altyapısı güçlendirilecek, veri kalitesi iyileştirilecek ve resmi işlemlerde kullanılabilirlik kriterleri oluşturulacak. Ulusal ve uluslararası düzeyde farkındalık artırıcı çalışmalar yapılacak ve akıllı şehir politikalarıyla entegrasyon sağlanacak.
Kamu kurumları ve yerel yönetimlerde CBS birimleri kurularak, coğrafi bilgi sistemlerinin uyumlaştırılması ve entegrasyonu sağlanacak. Kamu personeline yönelik eğitim ve yaygınlaştırma çalışmaları gerçekleştirilecek.
Kaynak: Haberler.com / Teknoloji İklim Değişikliği Teknoloji E-Devlet Eğitim Yaşam Dünya
“`
GÜNDEM
16 dakika önceGÜNDEM
17 dakika önceGÜNDEM
17 dakika önceGÜNDEM
17 dakika önceGÜNDEM
17 dakika önceGÜNDEM
18 dakika önceGENEL
25 dakika önce