DOLAR 34,0917 0.18%
EURO 38,1051 0.02%
ALTIN 2.833,010,15
BITCOIN 21469614.49586%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:03

SABAHA KALAN SÜRE

Düzceli Motor Ustasından Atık Parçalarla Sanat Eseri: Yusuf Dikeç Maketi
8 okunma

Düzceli Motor Ustasından Atık Parçalarla Sanat Eseri: Yusuf Dikeç Maketi

ABONE OL
Eylül 17, 2024 07:48
Düzceli Motor Ustasından Atık Parçalarla Sanat Eseri: Yusuf Dikeç Maketi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce’li motor ustası Murat Çetin, hurda araç parçalarını kullanarak, Türkiye’ye havalı tabanca karışık takım mücadelesinde ilk olimpiyat madalyasını kazandıran ve atış tarzıyla dikkat çeken Yusuf Dikeç’in duruşunu yansıtan iki maket robot yarattı.

7 yıl önce arkadaşının motor tamirhanesinde kaynak yapmayı öğrenen Çetin, hurda malzemelerden hayal ürünü küçük objeler yapmaya başladı ve bu hobisi zamanla sanata dönüştü.

Çetin, 2 metre boyunda ve 400 kiloyu aşkın hayali savaş kahramanları, motosikletler ve ünlü karakterlerden oluşan 100’e yakın sanat eseri ortaya çıkardı.

Maketleri 2 bin parçadan inşa eden Çetin, eserlerini Ankara, İstanbul ve diğer şehirlerde sergiledi. Son olarak, Paris 2024 Olimpiyatlarında gümüş madalya kazanan Yusuf Dikeç’in atış pozisyonunu simgeleyen iki robot maket yaptı.

Yaklaşık 400 kilogram ağırlığında ve 2 bin atık parçadan oluşan bu maketler, sosyal medyada ve sanatseverlerden büyük beğeni topladı.

Çetin, AA muhabirine verdiği demeçte, küçük objelerle başladığı yolculuğunda yüzlerce kilogram ağırlığında büyük eserler ortaya çıkardığını ve bugüne kadar yaptığı maketlerde yaklaşık 2,5 milyon parçayı bir araya getirdiğini söyledi.

Hafta içi tamir işlerine devam ederken, hafta sonlarını hobisine ayıran Çetin, metal atıklarını kullanmanın ve bunları sanata dönüştürmenin oldukça zorlu olduğunu belirtti.

Çetin, sanayideki atıkları değerlendirerek güzel eserler yarattığı için çalışmalarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığını ilgilendirmesi gerektiğini ifade etti. “Sıfır Atık Projesi kapsamında, metal atıkların sanata dönüştüğü bir müze kurma hayalim var. Sanayi müzesi hedefim için destek bekliyorum.” dedi.

Yusuf Dikeç’in maketini yapma fikrinin Ankara’daki sergisinde ortaya çıktığını belirten Çetin, çalışmasının 13 gün sürdüğünü söyledi. Hazır malzemeleri olduğu için projenin kısa sürede tamamlandığını, aksi takdirde aylar sürebileceğini belirtti.

“İki adet Yusuf Dikeç duruşuna sahip eserim var. Gurur verici bir olay. Eserlerin fotoğraflarını paylaştığımızda çok güzel geri dönüşler alıyoruz.” dedi.

Maketler için yaklaşık 2 bin atık malzeme kullandığını belirten Çetin, sözlerini şöyle tamamladı: “Metal sanayi atıkları ve sert plastiklerle eserlerimi destekliyorum. Ağırlıkları 350 ila 400 kilogram arasında değişiyor. Her biri 2 metre boyunda ve 1000 parçadan oluşuyor. Atıkları her türlü değerlendirebiliriz, benim sloganım şu: ‘Her atık, atık değildir. Yeni bir kaynaktır.’ Atık oluşurken nasıl değerlendirileceği düşünülürse sonuca ulaşılabilir. Ben böyle yola çıktım. ‘Her atık atık değildir’ diyerek kendi başıma girişimde bulundum ve başardım.”

Kaynak: AA / Ömer Ürer – Kültür Sanat

Yerel Haberler Kültür Sanat Teknoloji Türkiye Sanat Çevre Yaşam Spor

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.