Düzce’deki Prusias ad Hypium Antik Kenti, Batı Karadeniz bölgesinin önemli bir tarihi hazinesi olarak kabul ediliyor ve “Efes” lakabıyla anılıyor. Bu antik kentte yürütülen kazılarda heyecan verici keşifler yapıldı.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Konuralp Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazılarda, tiyatronun ön kısmında pişmiş toprak künklerden oluşan altyapı sistemi ve Bizans dönemine ait kilise kalıntılarına rastlandı.
Kazı Başkanı İhsan Aslan, künk sisteminin doğu-batı yönünde uzanan çok sayıda kanaldan oluştuğunu ve büyük yapıların inşası için kullanıldığı tahmin ediliyor. Ayrıca, tiyatro bölgesinde Bizans dönemine ait bir kilise kalıntısı da bulundu. Bu kilise, apsisli bir yapı olarak tanımlandı ve girişi olan narteks bölümü inceleniyor.
Kazılarda tiyatro çevresindeki su kanalının da keşfedilmesiyle, “kilise suyu” olarak bilinen temiz suyun tiyatronun yamaçtan gelen kaynak suyuyla bağlantılı olduğu ve çevredeki bir çeşmeye aktarıldığı tespit edildi. Geçmişte olduğu gibi bu suyun tekrar çeşmeye yönlendirilmesi planlanıyor.
Antik kentte daha önce yapılan kazılarda Yunan mitolojisinden Medusa heykel başı, masklar, grotesk figürler, tonoz ve aslanlı mozaik gibi buluntular gün yüzüne çıkmıştı. Ayrıca, tiyatronun sahne bölümünde Apollon ve Akteon’un kabartma heykelleri keşfedildi.
Çalışmalarda, tiyatronun Doğu Roma döneminde farklı amaçlar için kullanıldığı ve özellikle Osmanlı döneminde yerleşim alanı olarak hizmet verdiği tespit edildi. İyi korunmuş bir yapı olan tiyatro, Bitinya bölgesindeki en önemli antik tiyatrolardan biri olarak kabul ediliyor.
En son kazılarda ise tiyatronun sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos’a ait olduğu düşünülen 1800 yıllık bir büst bulundu. Bu keşifler, Düzce’deki Prusias ad Hypium Antik Kenti’nin tarihini ve kültürel zenginliğini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.
GENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önce