DOLAR 34,0890 0.2%
EURO 38,1501 0.18%
ALTIN 2.846,500,62
BITCOIN 21761542.93726%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Düzce’de mevsimlik tarım işçilerinin çocukları için yaz okulları açıldı
22 okunma

Düzce’de mevsimlik tarım işçilerinin çocukları için yaz okulları açıldı

ABONE OL
Ağustos 26, 2024 09:48
Düzce’de mevsimlik tarım işçilerinin çocukları için yaz okulları açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce’de, fındık hasadı için gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yaz okulu açıldı. Gönüllü öğretmenler, çocukların yaz tatilini hem eğlenerek hem de öğrenerek geçirmesini sağlıyor.

Pikolo Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, dezavantajlı ailelerin çocuklarının eğitim ve sosyal haklarını korumak amacıyla Doğu ve Batı Karadeniz’de yaz okulu düzenliyor. Gönüllü öğretmenler, fındık hasadı sırasında çocukların eğitim almalarını sağlıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliğiyle hayata geçirilen “Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Sonlandırılması” projesi kapsamında, Kaynaşlı ve Yığılca ilçelerinde yaz okulları açıldı. Bu okullar, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu illerinden fındık toplamak için gelen işçilerin çocuklarına hizmet veriyor.

Pikolo Derneği’nin 20 gönüllü öğretmeni, çocukların eğitimlerine destek oluyor ve yaz tatilinde eğlenceli aktivitelerle keyifli vakit geçirmelerini sağlıyor. Aileleri fındık bahçelerinde çalışan çocukların zorlu çalışma koşullarından uzaklaşmalarını hedefliyorlar.

Pikolo Derneği eğitim danışmanı Prof. Dr. Murat Gürkan Gülcan, AA muhabirine derneğin 2014 yılında eğitim, kültür, sanat ve spor alanlarında dezavantajlı ailelerin çocuklarını yetiştirmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

“Çocukların bütün ihtiyaçlarını karşılıyoruz”

Gülcan, derneğin projede uygulama ortağı olduğunu belirterek, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarıyla birlikte Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin ve Hatay gibi illerden Doğu ve Batı Karadeniz’e fındık toplamak için geldiklerini ifade etti.

Çocukların çalışma yasağına değinen Gülcan, fındık hasadı ve diğer ürünlerin toplanması için yürütülen projelere uygulama ortağı olarak katıldıklarını belirtti. 7 ilde fındık hasadı ve 20 ilde diğer ürünlerde çocuk işçiliğinin sonlandırılmasına yönelik çalışmalar yapıyorlar.

Gülcan, ailelerin geldiği bölgelerdeki 4-17 yaş arasındaki çocuklara eğitim imkanı sağladıklarını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne hazırladıkları modüller kapsamında çocukların tüm ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Gülcan, Kaynaşlı ve Yığılca ilçelerindeki okullarda 50’şer öğrencinin eğitim aldığını belirterek, Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, hayat bilgisi, müzik, resim ve beden eğitimi derslerinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın programlarına uygun şekilde işletildiğini söyledi.

Çocukların kahvaltı, öğlen yemeği, kıyafet, kırtasiye ve ulaşım gibi ihtiyaçlarının karşılandığını belirten Gülcan, imkanlar ölçüsünde ailelere de yardım paketleri verdiklerini ifade etti.

Gülcan, dernek bünyesindeki tespit ekiplerinin ise çocukların okula gönderilmesi konusunda aileleri ikna etmek için çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

“Çocuklar burada eğleniyor, gayet mutlular”

Beden eğitimi öğretmeni Ali Çelikel, Kaynaşlı ilçesindeki Sarıçökek İlkokulunda açılan yaz okulunda gönüllü olarak görev aldığını belirtti.

Çelikel, projenin çocukların tarlada, bağda veya bahçede çalışmasını engellemeyi amaçladığını dile getirerek, çocuk işçiliğinin önlenmesi için yaz tatillerinden feragat ederek derneğin gönderdiği materyallerle kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif aktiviteler düzenlediklerini söyledi. Çocukların yaz okulunda eğlendiğini ve mutlu olduğunu ifade etti.

Ailesiyle Hatay’dan gelen 12 yaşındaki Ayaz Gezer, ailesinin fındık toplayarak para kazandığını, kendisinin de okulda derslere girdiğini, resim yaptığını ve filmler izlediğini anlattı. Öğretmenlerinin çok iyi olduğunu ve aldığı eğitimden memnun kaldığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Çocuk Eğitim Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP