Dikkat! Yetersiz uyku, beyin sağlığınızı tehdit ediyor.
Beynin erken yaşlanmasını engellemenin anahtarı, kaliteli uyku!
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, yeni bir araştırmanın, uyku kalitesiyle beyin yaşlanması arasında doğrudan bir ilişki olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı. Uyku problemi yaşayan kişilerin beyinlerinin daha hızlı yaşlandığı tespit edildi.
ABD’de yürütülen kapsamlı bir çalışmada, 15 yıl boyunca 589 katılımcının uyku kalitesi ve beyin yaşı detaylı olarak incelendi. Sonuçlar, düşük uyku kalitesinin beyin yaşlanmasını hızlandırdığını gösterdi. Bu ilişki, gece uykusunun kalitesinin yaşam boyu beyin sağlığını etkileyebileceğini kanıtlıyor.
Uyku düzensizliğinin, Alzheimer, demans ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalık riskini artırdığı biliniyor. Yeterli ve kaliteli uyku ise bu riski azaltmada önemli rol oynuyor. Prof. Dr. Öztürk, MR görüntüleme teknikleri ile beyin yaşının artık hassas bir şekilde ölçülebildiğini, gri ve beyaz madde hacim kayıplarının “beyin yaşı delta faktörü” ile belirlenebildiğini belirtti.
Prof. Dr. Öztürk, 15 yıl süren ve büyük bir katılımcı grubuyla yapılan bu çalışmanın önemine dikkat çekti. Uyku kalitesi düşük olanlarda beyin yaşlanmasının 2,5 ile 3 yıl arasında daha hızlı ilerlediği gözlemlendi. Uykuya dalma sorunu yaşayanlarda bu süre 3,8 yıla, uykuyu sürdürmekte zorluk çekenlerde ise 1,8 yıla kadar çıktı.
Erken beyin yaşlanması, zihinsel işlevlerde, özellikle dikkat, öğrenme, hafıza ve problem çözme becerilerinde gerilemeye yol açabiliyor. Bu da Alzheimer ve demans gibi hastalık riskini artırıyor.
Prof. Dr. Öztürk, bireylerin uyku sağlığı konusunda bilinçlenmelerinin önemini vurgulayarak, uyku sorunlarının ciddiye alınması ve nedenlerinin belirlenmesi gerektiğini belirtti.
Uyku sorunlarına ilişkin çözüm önerileri sunan Prof. Dr. Öztürk, düzenli bir yaşam tarzının, uyku hijyen kurallarına uymanın (yatma-kalkma saatlerini düzenlemek, uyumadan önce ekranlardan uzak durmak gibi), yatmadan önce rahatlatıcı ritüeller geliştirmenin (ılık süt veya bitki çayı içmek gibi) ve gündüz uykusundan kaçınmanın faydasını dile getirdi. Sabah güneş ışığına maruz kalmanın da beyin saatinin düzenlenmesinde önemli rol oynadığını ekledi.
Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırsa da derin uykuyu ve uyku süresini olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Öztürk, uyku problemi yaşayanların alkolden uzak durmalarını önerdi.
Genç erişkinlerin günde en az 7 saat, tek parça halinde ve karanlık bir ortamda uyumalarının önemini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, kaliteli uykunun beyin sağlığı için hayati olduğunu tekrarladı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / ÖZLEM CEYLAN – Sağlık Trakya Üniversitesi Levent Öztürk Demans Eğitim Sağlık Yaşam”
GENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önce