DOLAR 34,0953 0.19%
EURO 38,0775 0.03%
ALTIN 2.834,070,18
BITCOIN 21424353.92268%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Dünya'nın çekirdeğindeki erimiş metalde büyük bir 'donut' keşfedildi | Dış Haberler
15 okunma

Dünya'nın çekirdeğindeki erimiş metalde büyük bir 'donut' keşfedildi | Dış Haberler

Bilim insanları, sismik dalgalar aracılığıyla Dünya'nın merkezine yolculuk yaparak, dış çekirdek olarak bilinen erimiş metal havuzunun içinde şekli 'donuta' benzeyen bir yapı keşfetti.

ABONE OL
Ağustos 31, 2024 10:46
Dünya'nın çekirdeğindeki erimiş metalde büyük bir 'donut' keşfedildi | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Science Advances dergisinde yayınlanan bir araştırma, Dünya’nın dış çekirdeğinde ekvatora paralel halka şeklinde bir bölge keşfetti.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden jeofizikçi Prof. Hrvoje Tkalčić, çalışmanın yazarlarından biri olup, ekibin çekirdeğe ulaşmak için mevcut teknolojiye sahip olmadığını, bunun yerine büyük depremlerin oluşturduğu sismik dalgaların çekirdeğin içinden geçerken aldığı şekilleri analiz ettiğini açıkladı.

“Şekilleri bir donuta benziyor”

Dalgaların mantodan önce, çekirdeğin üst kısmından geçerken yavaşladığı tespit edildi. Tkalčić, “Dalgaların yollarının geometrisi ve dış çekirdeğin hacmini nasıl geçtiğini anlayarak, Dünya boyunca seyahat sürelerini yeniden yapılandırdık.” dedi.

“Sismik dalgaların matematiksel olarak torus adı verilen bir bölgede yavaşladığını fark ettik. Çoğu insan için bu dalgaların şekilleri bir donuta benziyordu.”

Bilim insanları, dış çekirdeği anlamanın, yüzeydeki yaşamın devamlılığı için hayati önem taşıdığını belirterek, Dünya’yı Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların sürekli bombardımanından koruyan manyetik alanın varlığını vurguladı.

“Dev bir dinamo”

Erimiş demir ve nikel içinde hareket eden akımlar, Dünya’nın manyetik alanını oluşturan ve sürdüren ‘dev bir dinamo’ gibi hareket ediyor.

Tkalčić, bilim insanlarının diğer birçok gezegende böyle bir dinamo olmamasına rağmen, Dünya’nın neden böyle aktif bir dinamoya sahip olduğunu henüz bilmediklerini söyledi: “Diğer gezegenlerin yüzeylerini kendi gezegenimizin iç kısmından daha ayrıntılı olarak anladığımızı söylemek doğru olur.”

Bilim insanı, Dünya’nın iç kısmının katı bir merkez olan iç çekirdek, sıvı bir dış çekirdek ve ardından manto ile çevrelenmiş yapısının aynı derecede muhteşem olduğunu belirtti.

Genel olarak çekirdek Mars’tan biraz daha büyük. Tkalčić, “Bunu kendi gezegenimiz içinde bir gezegen olarak düşünebiliriz.” dedi. “Donutun kalınlığını tam olarak bilmiyoruz, ancak çekirdek-manto sınırının birkaç yüz kilometre altına ulaştığı sonucuna vardık.”

Yapının kaldırma kuvveti, silikon, sülfür, oksijen, hidrojen veya karbon gibi daha hafif kimyasal elementlerin varlığına işaret ediyor.

“Bu alanı gerçekten büyüleyici kılan şey, bildiğimiz hemen her şeyin yüzeyde sahip olduğumuz verilere dayanan bir çıkarım olmasıdır.”

Araştırmanın yazarlarından Dr. Xiaolong Ma, dış çekirdekte yeni bir yapının keşfinin Dünya’nın manyetik alanının dinamikleri üzerindeki örtüyü kaldırdığını, ancak “Dünya’nın dış çekirdeği hakkında hala çözülmeyi bekleyen gizemler” olduğunu söyledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP