DOLAR 34,2105 -0.04%
EURO 37,5691 0.22%
ALTIN 2.878,600,33
BITCOIN 2086655-1.84671%
İstanbul
23°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:05

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Dünyada 'kimyasal hadım' uygulaması nasıl? | Dış Haberler
7 okunma

Dünyada 'kimyasal hadım' uygulaması nasıl? | Dış Haberler

Son günlerde Türkiye'de artan kadına şiddet ve cinsel taciz vakalarının ardından "kimyasal hadım" uygulaması yeniden gündeme geldi. Adalet Bakanı Tunç, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, bu cezanın Türk yasalarına uygun olduğunu belirtti. ABD'nin belirli eyaletlerinde yasal olan bu uygulama, Endonezya ve Güney Kore'de de yasal. 'Kimyasal hadım' olarak bilinen kastrasyon, Almanya, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Çekya gibi ülkelerde güvenlik tedbiri niteliğinde kullanılıyor. İtalya Başbakanı Meloni ise geçen ay kimyasal hadımın yasal hale gelmesi için çalışmalara başlayacağını söyledi

ABONE OL
Ekim 10, 2024 08:45
Dünyada 'kimyasal hadım' uygulaması nasıl? | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son dönemde ülkemizde kadınlara yönelik şiddet ve taciz vakaları artış gösteriyor. Bu olaylar, toplumsal bir sorun haline geldi ve haberlerde sıkça yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, cinsel suç faillerine yönelik olarak kimyasal hadım uygulanmasının mümkün olup olmadığı soruldu.

BAKAN TUNÇ’TAN “KİMYASAL HADIM” AÇIKLAMASI

Bakan Tunç, kimyasal hadımın Türk yasalarına uygun olduğunu belirterek, Ceza İnfaz Kanunu’nun 108. maddesinde tıbbi tedaviye karar verme yetkisinin bulunduğunu ifade etti. Bakan, mevzuatta yeni bir düzenleme yapılarak bu uygulamanın geliştirilebileceğini de sözlerine ekledi.

Cinsel suç faillerine yönelik olarak hadım cezası, Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde tartışma konusu olan bir ceza yöntemi. Fiziksel ve kimyasal hadım uygulaması ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.

Kimyasal hadım, testosteron üretimini baskılayan ilaçlar ile gerçekleştirilen bir yöntem. Fiziksel müdahale yerine ilaç tedavisi ile cinsel dürtülerin azaltılması hedefleniyor. Polonya, Çekya ve ABD’nin bazı eyaletlerinde kullanılan bir yöntem.

Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletlerinde kimyasal hadım yasal. Kaliforniya, Georgia, Montana, Oregon, Wisconsin, Florida, Iowa, Louisiana ve Teksas, kimyasal hadımın yasal olduğu eyaletlerden. Bu eyaletlerde belirli cinsel suçlardan hüküm giymiş erkekler için kimyasal hadım yasası bulunuyor ancak şartları değişiklik gösterebiliyor. ABD’de bu düzenleme ilk olarak 1997 yılında Kaliforniya’da yürürlüğe girdi.

Kaliforniya ve Florida’da suçlarını tekrarlama riski taşıyan cinsel suçlular kimyasal hadım işlemine tabi tutuluyor. İlk kez cinsel suç işleyen kişiler için ise hakimler takdir yetkisini kullanabiliyor.

Polonya’da kimyasal hadım uygulaması 2010 yılında yürürlüğe girdi ve AB içinde bunu yasallaştıran ilk ülke oldu. Bu yasa ile 15 yaşın altındaki çocuklara ya da aile üyelerine tecavüze edenler, hapis cezalarını tamamlamalarının ardından kimyasal hadım uygulamasına tabi tutuluyor.

Güney Kore, Asya ülkeleri arasında hadım uygulamasını kabul eden ilk ülke. 2011 yılında çıkarılan yasa ile, 16 yaş altı çocuklara cinsel saldırıda bulunan ve pedofili teşhisi konan 19 yaş üzeri yetişkinlere kimyasal hadım uygulanabiliyor. Bu uygulama 15 yıla kadar uygulanabiliyor ve ülkede ilk kimyasal hadım, 2012 yılında gerçekleşti.

Rusya’da 2011 yılında yürürlüğe giren kimyasal hadım yasasına göre, 14 yaşın altındaki çocuklara karşı cinsel suç işleyenler, psikiyatristlerin önermesi durumunda kimyasal hadım ile cezalandırılıyor. Suçun tekrarlanması durumunda ise ömür boyu hapis cezası veriliyor.

Rus yerel basınında, 2010 yılında çocuk istismarı vakalarının artmasıyla bu kararın alındığı belirtiliyor.

Endonezya, 2021 yılında çocukların cinsel istismarını önlemek ve bu suça karşı caydırıcılığı artırmak amacıyla kimyasal hadımı içeren bir yasa değişikliği onayladı.

‘Kimyasal hadım’ yöntemi, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti ve Almanya gibi ülkelerde güvenlik tedbiri olarak uygulanıyor.

İtalya’da Başbakan Giorgia Meloni, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada kimyasal hadımın yasal hale gelmesi için çalışmalara başlayacağını belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP