Dünya, 4 yıl önce Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve küresel bir pandemiye yol açan Covid-19 virüsünün yaralarını sarmaya çalışırken, yeni bir salgın tehdidiyle karşı karşıya.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’yı etkisi altına alan ve 524 insanın ölümüne sebep olan ‘Maymun Çiçeği Virüsü’ (Mpox) nedeniyle küresel çapta acil durum ilan etti. DSÖ Acil Durum Komitesi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 10 yıldan uzun süredir vaka bildirilen maymun çiçeği virüsüyle ilgili ilk kez toplandı ve DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’a uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu yönünde tavsiyede bulundu.
Virüs, Avrupa’da ilk kez İsveç’te tespit edildi. İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed, düzenlediği basın toplantısında, “Öğleden sonra İsveç’te daha ciddi bir tür olan, Clade I olarak adlandırılan, bir maymun çiçeği vakası olduğunu teyit ettik” dedi.
İsveç Halk Sağlığı Kurumu, yaptığı açıklamada, söz konusu vakanın, Afrika dışında ilk kez tespit edilen, maymun çiçeği virüsünün tehlikeli bir varyantı olan Clade I’e ait olduğunu belirtti ve hastanın başkent Stockholm’de olduğunu ifade etti.
DSÖ’nün tüm dünyayı alarma geçiren duyurusunun ardından, milyarlarca insan 4 yıl önce Covid-19 virüsünün yarattığı travmaları yeniden hissetmeye başladı. Hem hayvanlardan hem de insanlardan bulaşabilen maymun çiçeği virüsüyle ilgili uzman görüşleri de gelmeye başladı. Uzmanlar, küresel çapta yeni bir salgının eşiğinde olan dünyanın Covid-19’dan daha ölümcül bir virüsle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıda bulundu.
10 yıldan uzun sürebilen maymun çiçeği virüsünün, kaşıntı ve kabartı gibi belirtileri nedeniyle su çiçeği ve sivrisinek ısırmasıyla karıştırıldığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüsün Covid-19’dan daha ölümcül ve kolay yayılabildiğini açıkladı.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, maymun çiçeği virüsünün (Mpox) 2022’deki ilk salgınında ölüm oranının yüzde 1’in altında iken, şu anda yüzde 5 civarlarına yükseldiğini bildirdi. Prof. Dr. Yavuz, 1980’li yıllarda çiçek hastalığının sona ermesiyle ülkemizde kullanılmayan çiçek aşısının yeniden ülkeye getirilmesi gerektiğini söyledi. 1980 öncesinde doğanlar ve çiçek aşısı olanların virüse karşı daha dayanıklı olduğunu belirten Yavuz, bir pandemi durumunun söz konusu olmadığını ancak vatandaşlara gerekli önlemleri almaları konusunda uyarıda bulundu.
Peki Covid-19’dan daha hızlı yayılan ve daha ölümcül olan maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü? Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de ilk kez 2022 yılında bir kişide tespit edilmişti. DSÖ’nün son duyurusunun ardından vatandaşlar panik halde Sağlık Bakanlığından yapılacak açıklamaya gözlerini çevirmişti.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu maymun çiçeği virüsüyle ilgili “Şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil” bilgisini paylaşarak vatandaşların derin nefes almasına sebep olsa da, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Türkiye’de tek tük vakaların tespit edildiğini söyledi. Ergönül, Türkiye’de 2022’de görülen vakaların erkek eşcinseller ve onların partnerlerinde de çok fazla olarak gözüktüğünü vurguladı.
Maymun çiçeği virüsünün bulaş riskinin en yüksek olduğu durumların başında ten teması geliyor.
Maymun çiçeği virüsü (Mpox) ile ilgili en merak edilen soruların başında ise virüsün yaygın belirtilerinin neler olduğu. DSÖ’nün acil durum ilan etmesinin ardından milyarlarca insan için en önemli konuların başında gelen maymun çiçeği virüsünün en bilindik belirtisi vücutta oluşan kabarcıklar.
Maymun çiçeği virüsünden korunmanın en basit yöntemi çiçek aşısı olmaktır. Tanımadığınız kişilerle cilt temasından ve özel eşyalarını ellemekten kaçının. Virüs taşıyabilme riskine sahip hayvanlara yaklaşmayın. Hasta olan biriyle temas ettiğiniz şüphesine kapıldığınızda en kısa sürede ellerinizi sık sık sabun ve suyla dezenfekte edin. Kişisel hijyeninize önem gösterin.
GÜNDEM
43 dakika önceGÜNDEM
43 dakika önceGÜNDEM
43 dakika önceGÜNDEM
44 dakika önceGÜNDEM
44 dakika önceGÜNDEM
44 dakika önceGÜNDEM
44 dakika önce