DOLAR 34,0675 0.01%
EURO 38,1654 0.66%
ALTIN 2.830,681,01
BITCOIN 21135703.21381%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Dünya Rahim Nakli Kongresi Antalya’da Gerçekleştirilecek
5 okunma

Dünya Rahim Nakli Kongresi Antalya’da Gerçekleştirilecek

ABONE OL
Eylül 16, 2024 08:48
Dünya Rahim Nakli Kongresi Antalya’da Gerçekleştirilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akdeniz Üniversitesi, 2012 yılında dünyada ilk kadavradan rahim naklini gerçekleştirmesiyle tıp tarihine adını yazdırdı. Bu başarının ardından üniversite, 2025 yılında Uluslararası Rahim Nakli Derneği tarafından düzenlenecek Dünya Rahim Nakli Kongresi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kongre, 5-6 Eylül 2024’te İsveç’te gerçekleştirilen ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın da katıldığı toplantıda kararlaştırıldı.

Antalya’da düzenlenecek kongreye İsveç, ABD, Almanya, Hindistan, Japonya ve Singapur gibi birçok ülkeden yüzlerce bilim insanı katılacak. Kongre, rahim nakli konusunda elde edilen son gelişmeleri ve tecrübeleri paylaşmak, gelecek için yeni stratejiler geliştirmek ve dünyanın dört bir yanından gelen uzmanları bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Prof. Dr. Özlenen Özkan, İsveç’teki kongrede 2012’den bu yana rahim naklinin dünya genelinde nasıl geliştiğini, karşılaşılan komplikasyonları ve bebeklerin durumlarını değerlendirdiklerini belirtti. “Özkan Tekniği” olarak bilinen rahim nakli yöntemi, tıp literatürüne geçen bir başarı örneği olarak kabul ediliyor. Prof. Dr. Özkan, “2012’de ilk rahim naklini gerçekleştirirken, bu tekniğin gelecekte yüzlerce kadına umut olacağına inanıyorduk. Bugün, 100’ün üzerinde kadına rahim nakli yapılmış olması ve bu kadınlardan bazılarının iki çocuk sahibi olması, bu inancımızı haklı çıkardı” dedi.

Rahim nakli, özellikle rahim yokluğu nedeniyle çocuk sahibi olamayan kadınlar için umut ışığı olmuştur. Prof. Dr. Özlenen Özkan, rahim nakliyle ilgili toplumda yanlış algıların olduğunu ve bu işlemin aslında tüp bebek tekniğine benzediğini vurguluyor. “Bu, kadının kendi yumurtalarıyla çocuk sahibi olmasını sağlayan bir yöntem. Dünyanın hiçbir yerinde sorgulanmıyor. Sadece rahim eksikliğinden dolayı çocuk sahibi olamayan kadınlar için bir çözüm sunuyor.” dedi.

Kongrede doğum sonrası rahmin geri alınması da tartışılıyor. Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Rahim hayati bir organ değil. Kadının çocuk doğurmasına yarayan bir organ. Çocuk sahibi olduktan sonra, bazı kadınlar ikinci kez anne olmak isteyebilir. Bu durumda, ekibin ve anne-babanın kararına göre rahmi alma kararı verilebilir.” diye belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Akdeniz Üniversitesi Özlenen Özkan Antalya Eğitim Sağlık Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP