DOLAR 34,1140 0.28%
EURO 38,1546 0.22%
ALTIN 2.875,961,66
BITCOIN 2147843-0.55201%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

20:32

YATSIYA KALAN SÜRE

Down Sendromlu bireyler başarı için spora devam etmeli
7 okunma

Down Sendromlu bireyler başarı için spora devam etmeli

ABONE OL
Ağustos 9, 2024 07:57
Down Sendromlu bireyler başarı için spora devam etmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gökhan Kotan: Down Sendromlu bireyler başarının kapılarını aralamak için spora sıkıca sarılmalı.

Cevdet Kotan: Gökhan’ın hikayesi, “Baba, benim de arkadaşlarım olmayacak mı?” sorusuyla başladı.

Mikail KARAMAN-Samet ÖKSÜZ/ANKARA, – Ankara Hayatın Artı Biri Spor Kulübü, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu 2024 Yılı Faaliyet Programı kapsamında düzenlenen Down Basketbol Türkiye Şampiyonası’nda Adana Mavi Su Spor Kulübü’nü 10-6 yenerek 2024 Yılı Türkiye Şampiyonu unvanını kazandı. Takım kaptanı Gökhan Kotan, “9 yaşından beri basketbolun içindeyim. Engelleri aşarak, arkadaşlarımla spor yaparak birçok madalya kazandım. Hayatta başarılı olmak isteyen Down Sendromlu bireyler, sporu hayatlarının bir parçası haline getirmeli,” dedi.

Daha önce Meis’ten Kaş’a 7 kilometre yüzerek bir ilke imza atan Hakan Gökhan Kotan’ın kaptanlığındaki Ankara Hayatın Artı Biri Spor Kulübü, Down Basketbol Türkiye Şampiyonası’nda şampiyonluğa ulaşarak kupayı kaldırdı. Kotan, Down Basketbol Türkiye Şampiyonası’ndaki başarının yoğun çalışmaların ve büyük emeklerin sonucu olduğunu belirterek, “Antrenmanlarımız oldukça sıkı geçiyor. Kamp dönemlerinde dış dünya ile ilişkimizi keserek tamamen spora odaklanıyoruz. Bugüne kadar hep ilkleri başardım. Engelleri aşarak bu başarıları yakaladım. Arkadaşlarımla birlikte spora olan tutkumuzla bu zaferleri elde ettik. Kendi hayatımı konu alan bir kitap yazdım. Meis’ten Kaş’a yüzen ilk Down Sendromlu birey benim. Basketboldan da büyük keyif alıyorum ve şampiyon olduğumuz için takım arkadaşlarımla birlikte çok mutluyum. Engel tanımadan başarılı olmak ve mutlu olmak, hayata tutunmamı sağlayan en önemli etkenlerden biri,” diye konuştu.

img

Gönlü zengin bir çiftçi, vatandaşlara 17 ton ücretsiz karpuz hediye etti! Nedeni oldukça dikkat çekici.

img

82 yaşındaki adamı, kestiği ağaç öldürdü.

img

Fırtına, turu Viyana’ya bıraktı.

“DOWN SENDROMLU ARKADAŞLARIM SPOR YAPSIN

Takım arkadaşları ile olan uyumunun temelini saygı ve sevginin oluşturduğunu belirten Kotan, “Kendimi bir lider gibi hissediyorum ve takımda da liderlik rolünü üstleniyorum. Hayatın Artı Biri Spor Kulübü Down Basketbol takımı çatısı altında yer alan tüm Down Sendromlu arkadaşlarımı çok seviyorum. Turnuvalara ve kamplara birlikte hazırlanıyoruz. Antrenmanlarda da zorlukların üstesinden birlikte geliyoruz. 2005 yılından beri kenetlenerek bir takım, bir ekip olduk. Başarılarımıza tüm kupaları alarak devam edeceğiz. 9 yaşından beri basketbolun içindeyim. Engelleri aşarak, arkadaşlarımla spor yaparak madalyalar kazandım. Down Sendromlu bireylerin hayatta başarı yakalaması için spora devam etmeleri gerekiyor. Şu ana kadar toplam 180 madalya kazandım. Azmimi örnek alabilirler. Başarılarımın büyük bir kısmını aileme borçluyum,” dedi.

CEVDET KOTAN: BAŞARILAR UZUN YILLAR DİSİPLİNLİ ÇALIŞMA SONUCU GELDİ

Gökhan Kotan’ın babası ve aynı zamanda Artı Biri Spor Kulübü kurucusu Cevdet Kotan, elde edilen başarıların uzun yıllar disiplinli çalışmalar sonucunda geldiğini ifade ederek, “Gökhan ile birlikte 5 il, 20 kreş, 15 okul değiştirdikten sonra 2005 yılında Ankara’ya yerleştik. Daha önce Manisa’da, Gökhan’la arkadaşlarını bir yaz sezonu yüzme kursuna gönderdim. Orada hafif bir yüzme öğrendi ve sonrasında Ankara’ya geldik. Gökhan, 2012’de milli yüzme takımına seçilen 4 Down Sendromlu bireyden biri oldu. Bundan sonra sürekli yüzmeye gidiyordu ve yüzmede oldukça başarılıydı. 2012’de milli takımla birlikte Portekiz’e, İtalya’ya, Fransa’ya ve sonrasında Makedonya’ya gitti. 2019’da İstanbul Boğazı’nı 1 saat 18 dakikada yüzerek geçti. Daha sonra Karadeniz Ereğlisi belediye başkanı bizi açık suda Karadeniz Ereğlisi’ne yüzmeye davet etti. Oraya gitti, ilk 1,5 kilometreyi yüzdü. Ardından da denizde yüzmeye başladı. Gökhan’ı her yaz kendi imkanlarımızla denize götürüp getiriyorduk. Çanakkale Boğazı’nı da yüzerek geçti. Bizim için büyük bir gurur,” ifadelerinde bulundu.

“HİKAYEMİZ ‘BABA BENİM ARKADAŞLARIM OLMAYACAK MI’ SORUSUYLA BAŞLADI”

Cevdet Kotan, Gökhan Kotan’ın başarılarla dolu hikayesinin, kendisine ‘baba benim arkadaşlarım olmayacak mı’ sorusuyla başladığını belirterek, “Ben de ‘tabii ki senin de arkadaşların olacak’ dedim. Bireysel çalıştıkları için hep tek başına kalıyordu. ‘Ne yapabilirim’ diye düşündüm. Takımı oyunlarının ön planda olduğu bir sporda kurmamız gerekiyordu. ‘Acaba Down Sendromlu bireyler hangi spora daha yatkındır’ diye bir araştırdım. Sporla ilgilenen bir arkadaşım vardı ve onunla yazışmalar gerçekleştirdik. İtalya, Portekiz, Fransa ve Finlandiya gibi ülkelerde Down Sendromlu bireyler basketbolla ilgileniyormuş. Biz de bir basketbol takımı kurmaya karar verdik. ‘Hayatın Artı Biri Spor Kulübü’nü kurdum. Down Sendromlu bireylerin kromozom fazlalığı olduğu için kulübümüzün adını oradan gelen bir alıntı ile koyduk. En başta 20 kişiyle başladık ve şu anda takımda 4’ü milli takım oyuncusu olmak üzere 10 kişi var. Hepsi benim çocuğum. Ankara Üniversitesi Rektörüne de çok teşekkür ederim. Şimdi onların salonlarını kullanıyoruz. Tüm çocuklarımız sayesinde Basketbol bu sene Türkiye’de ilk gerçekleşen Türkiye Şampiyonası’nda kulübüm şampiyon oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum,” diye konuştu.

Down Sendromlu çocukları olan ailelerin çocuklarını yetiştirirken sabırlı davranmaları gerektiğini ifade eden Kotan, “Bu aileler tabii ki çok zor bir evreden geçiyor. Özellikle annelerin yaşadıkları kaosu üzerinden atmaları zaman alıyor. ‘Eşler birbirinden boşanmış, çocuk arada kalmış’ bu gibi şeylerin olmaması gerekiyor. Bu bireyler de bizim gibi insan. Eksikleri vardır veya çok geç öğreniyorlar, geç yürüyorlar. Bu durumlara sabır göstermeleri gerekiyor çünkü sabırla her şey çözülür diyebilirim. Her insanın yapacağı bir şey vardır. Bizimkilerin de en büyük yetenekleri, şu ana kadar gördüğümüz kadarıyla spor. Bizim çocuklar biraz hantaldır, metabolizmaları yavaş çalışır, öğrenmek güçlükleri vardır. Çok net bir şekilde anlarlar ama yaşadıkları sıkıntıları ifade edemeyebilirler. Lütfen ‘benim çocuğumdan bir şey olmaz’ demeyin. Sorunların üzerine gidip azmederlerse daha güzel şeyler olacaktır,” şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Türkiye Ankara Çocuk Baba Spor Spor Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP