DOLAR 33,9942 -0.21%
EURO 38,0583 0.34%
ALTIN 2.827,170,88
BITCOIN 21520824.73106%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Donald Trump-Kamala Harris düellosu sona erdi! Başkan adayları ilk kez kozlarını paylaştı | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • Donald Trump-Kamala Harris düellosu sona erdi! Başkan adayları ilk kez kozlarını paylaştı | Dış Haberler
18 okunma

Donald Trump-Kamala Harris düellosu sona erdi! Başkan adayları ilk kez kozlarını paylaştı | Dış Haberler

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak 60. başkanlık seçiminde yarışacak Demokrat aday Kamala Harris ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump canlı yayında ilk kez kozlarını paylaşmak için karşı karşıya geldi. Milyonlarca kişinin izlediği 90 dakikalık düelloda adaylar, ekonomi, sınır güvenliği, kürtaj, dış politika gibi konularda açıklama yaptı. İsrail'in savunma hakkını destekleyeceğini yineleyen Harris, "Gazze'yi yeniden inşa edeceğiz. Filistinliler güvenli bir şekilde yaşayacak" dedi. Trump ise "Ben olsaydım bu savaş başlamazdı, Harris İsrail'den nefret ediyor" dedi. Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin konuşan Harris, "Trump başkan olsaydı Kiev’de Putin...

ABONE OL
Eylül 11, 2024 07:45
Donald Trump-Kamala Harris düellosu sona erdi! Başkan adayları ilk kez kozlarını paylaştı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’nin 5 Kasım’da yapılacak Başkanlık Seçimleri’nde eski Başkan ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Başkan Yardımcısı ve Demokrat aday Kamala Harris, ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi.

ABC News’in düzenlediği bu önemli karşılaşmada, Harris ve Trump’ın tartışması seyircisiz gerçekleştirildi. Tartışma sırasında konuşma sırası kendisinde olmayan adayın mikrofonu kapatıldı, ancak ara ara mikrofonlar açık kaldı.

İki aday, düello boyunca ekonomi, sınır güvenliği, kürtaj, İsrail-Gazze, Rusya-Ukrayna Savaşı gibi önemli konularda görüşlerini paylaştı.

90 dakika süren düelloda öne çıkan başlıklar şunlardı:

**Ekonomi ve Yaşam Maliyeti:**

Harris, Amerikan halkının hayallerini gerçekleştirmek için uygun kişi olduğunu iddia etti. Evlerin aileler için pahalı olduğunu belirterek, vergi muafiyetini 6 bin dolara çıkarma, genç ailelerin ev ve araba almalarına yardımcı olma ve küçük işletmelere de vergi muafiyeti sağlama gibi vaatlerde bulundu. Ayrıca, milyarderlere ve şirketlere vergi indirimi sağlanacağını belirtti.

Trump ise Harris’in yalan söylediğini iddia etti. Gümrük vergilerinin uygulanması öncesinde enflasyonun olmadığını savunarak, mevcut ekonominin çok kötü olduğunu ve enflasyonun ülkenin en büyük sorunu olduğunu söyledi. Ülkeye gelen göçmenlerin Amerikan vatandaşlarının işlerini ellerinden aldığını iddia ederek, Harris ve Biden’ı bu durumdan sorumlu tuttu.

"TRUMP EN YÜKSEK İŞSİZLİK ORANINI BIRAKTI"

Harris, Trump’ın ülkeye en yüksek işsizlik oranını ve en kötü demokrasiyi bıraktığını söyledi. Trump’ın bıraktığı karmaşıklığı düzeltmek için çabaladıklarını belirten Harris, Trump’ın düelloda yalan söyleyeceğini öne sürdü. Amerikalılara bir araya getiren şeyleri hatırlamaları gerektiğini vurgulayan Harris, Trump’ın zenginlere vergi indirimi planladığını ve Amerikan halkının çıkarları için çalışmadığını iddia etti.

Trump, güçlü bir ekonomi yaratacağını vaat etti. Pandemiden önce ekonominin ve borsanın çok iyi olduğunu belirterek, Harris’in Biden’ın planını kopyaladığını ve kendi ekonomi planının olmadığını söyledi. Trump döneminde enflasyonun olmadığını savunarak, Harris ve Biden’ın ekonominin çökmesine neden olduğunu iddia etti.

KÜRTAJ KONUSU

Trump, kadınların 9. ayda kürtaj hakkına sahip olduğunu ve Demokratların bu konuda radikal olduklarını söyledi. “Doğum sonrası infaz”ın kürtaj olmadığını belirterek, Roe v. Wade kararının eyaletlere bırakılmasını savundu.

Harris, Trump’ın birçok yalan söylediğini iddia etti. Trump’ın Yüce Mahkemeye üç hakim atadığını ve Roe v. Wade kararını ortadan kaldırmak istediğini belirtti. Kadınların kendi vücutları hakkında karar verme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Harris, Trump’ın başkan seçilmesi durumunda kadınların kürtaj hakkını yasaklayacağını iddia etti.

Trump, kürtajı yasaklamayacağını ve bu konunun tamamen eyaletlerin elinde olduğunu söyledi.

Harris, Roe v. Wade kararını güçlendirmek için hareket edeceğini ve ABD’de hiçbir kadının doğum sonrasında kürtaj talep etmediğini belirtti.

GÖÇ VE SINIR GÜVENLİĞİ

Harris, sınır güvenliği yasasını desteklediğini ancak Trump’ın yasayı engellediğini söyledi. Trump’ın sorunu çözmek istemediğini iddia eden Harris, ülkenin liderliğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

"HARRIS'İN MİTİNGLERİNE KİMSE GİTMİYOR"

Trump, Harris’in mitinglerine kimsenin gitmediğini iddia etti. Biden yönetiminin ülkeye milyonlarca göçmen soktuğunu ve gelen insanların köpekleri ve kedileri yediğini iddia eden Trump, bu durumu utanç verici olarak nitelendirdi.

Trump, 11 milyon göçmeni nasıl göndereceği sorusuna, göçmenlerin suç oranını artırdığını ve ülkenin kumaşını zedelediğini söyleyerek yanıt verdi.

“SUÇLU BULUNAN BİRİ SUÇ ORANINDAN BAHSEDEMEZ”

Harris, Trump’ın suçlu bulunan biri olarak suç oranından bahsedemeyeceğini söyledi. Amerikan halkının sorunlarına odaklanılması gerektiğini vurgulayan Harris, gıda fiyatlarını nasıl düşürecekleri konusunda tartışılması gerektiğini belirtti.

Trump, kendisine yöneltilen davaların sahte olduğunu iddia etti.

Harris, değerlerinin değişmediğini ve en savunmasızları korumaya kararlı olduğunu söyledi.

KONGRE BASKINI

Trump, 6 Ocak 2021 günü Kongre’de yaşanan olaylarla ilgili sorulara, insanlara çok kötü davranıldığını ve o gün olanlarla bir ilgisinin olmadığını söyledi. Sadece konuşma yapacağını belirtti.

Harris, 6 Ocak günü Kongre’de bulunduğunu ve Trump’ın bir çeteyi Kongre’ye yönlendirerek ülkenin başkentini yok etmek istediğini söyledi. Trump’ın bu seçim sırasında bir kan gölü olacağını söylediğini hatırlatan Harris, yeni bir sayfa açılması gerektiğini vurguladı.

Trump, başka bir terim kullandığını ve enerji konusuyla ilgili olduğunu belirtti.

“SEÇİLİ BİR BAŞKANIN ALDIĞI EN YÜKSEK OYU ALDIM”

Trump, 2020 seçimlerinde kaybettiğini kabul etmedi. Seçimi kazandığını iddia eden Trump, son günlerde kıl payı kaybettiğini söylediğini belirtti.

Harris, Trump’ın milyonlarca insan tarafından kovulduğunu söyledi.

Trump, Viktor Orban’ın kendisine “Dünyanın en saygı duyulan, korkulan insanı” olarak nitelendirdiğini iddia etti.

İSRAİL-HAMAS ÇATIŞMALARI

Harris, İsrail’in kendini savunma hakkına sahip olduğunu ancak bunu nasıl yaptığı önemli olduğunu söyledi.

Trump, kendi başkanlığı döneminde bu savaşın başlamayacağını iddia etti.

Harris, İsrail’i desteklediğini ancak Trump’ın dış politikada zayıf olduğunu söyledi.

TRUMP: 3. DÜNYA SAVAŞI ÇIKABİLİR

Trump, Rusya-Ukrayna Savaşı’nı 24 saatte sona erdireceğini söyledi.

Harris, Trump’ın başkan seçilmesi durumunda Kiev’de Putin oturuyor olacağını söyledi.

“HARRIS BIDEN’DAN BİLE KÖTÜ”

Trump, Putin’in Moskova’da oturuyor olacağını ve daha mutlu olacağını söyledi.

Harris, Trump’ın Afganistan’dan çekilme süreci hakkında en zayıf anlaşmayı yaptığını söyledi.

Trump, Taliban ile görüştüğünü ve 18 ay boyunca kimse öldürülmediğini söyledi.

Harris, Trump’ın iklim değişikliğini bir yalan olarak gördüğünü söyledi.

Trump, iklim değişikliğine karşı olmadığını söyledi.

KAPANIŞ OTURUMU

Harris, Amerikan halkının bir araya getiren şeyleri istediğini ve kadınların kendi vücutları konusunda kararlarını destekleyeceğini söyledi.

Trump, ülkenin başarısız olduğunu ve dünyanın dört bir yanında alay edildiğini söyledi. Ülkenin lidersiz olduğunu ve 3. Dünya Savaşı’na girme tehlikesi altında olduğunu belirtti.

*Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP