DOLAR 34,1258 0.29%
EURO 38,1389 0.17%
ALTIN 2.876,481,68
BITCOIN 2147595-0.38579%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Domuztepe Höyüğü’nde 7 Bin 450 Yıl Öncesine Ait Silolar ve Damga Mühürler Bulundu
5 okunma

Domuztepe Höyüğü’nde 7 Bin 450 Yıl Öncesine Ait Silolar ve Damga Mühürler Bulundu

ABONE OL
Eylül 20, 2024 07:51
Domuztepe Höyüğü’nde 7 Bin 450 Yıl Öncesine Ait Silolar ve Damga Mühürler Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde yer alan Domuztepe Höyüğü’nde yürütülen kazılar, yaklaşık 7450 yıl öncesine ait üç silo kalıntısının ve damga mühürlerin keşfedilmesiyle önemli bir bulguya ulaştı. Bu silolar, 3 metre çapında ve tek sıra taş temel üzerine inşa edilmiş, üst kısımları ise muhtemelen ahşap, saz ve dallarla kaplıydı.

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Halil Tekin liderliğindeki ekip, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Kelibişler Mahallesi’ndeki höyükte 30 yıldır süren kazıları bu yıl tamamladı.

Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazılarda milattan önce 5450 yılına (yaklaşık 7450 yıl öncesine) ait tabakada üç devasa silo keşfettiklerini belirtti. Bu siloların varlığının, milattan önce 5450 yılında yaşanan şiddetli bir kuraklık döneminde insanların ihtiyaç duydukları gıda ve malzemeleri depolama ihtiyacından kaynaklandığını ifade etti.

Tekin, aynı bölgenin 20 metre doğusunda daha önce keşfedilen 4 büyük silo da dikkate alındığında, höyüğün birçok yerinde devasa silolarla karşılaşılmasının olağan olduğunu söyledi.

Kazılarda bulunan “sayaç” adı verilen nesneler, dönemin sosyal yaşamını yansıtan önemli bir bulgu olarak kabul ediliyor. Taş veya pişmiş topraktan yapılmış bu nesneler, yuvarlatılmış, üçgen veya silindirik şekilde bulunuyor ve muhtemelen sayma amacıyla kullanılıyordu. Bu bulgu, yazıya geçişin ilk evrelerinden birine işaret ediyor.

Tekin, Domuztepe Höyüğü’nde bulunan çanak çömleklerin, erken Sümer seramiğiyle benzerlik gösterdiğini ve bu bölgede erken Sümer uygarlığının izlerine rastlandığını söyledi. Domuztepe’nin, Göbeklitepe ve Sümer uygarlığını birbirine bağlayan önemli bir halka olduğuna dikkat çekti.

Kazılarda bulunan damga mühürler, dönemin sanat anlayışı ve sembolizmi hakkında ipuçları veriyor. Bu mühürler, ticari malzemelerin mülkiyetini veya güvenliğini sağlama amacıyla kullanılmış. Mühürlerde geometrik desenlerin kullanılması, dönemin sanat anlayışının bireysel değil, toplumsal ifadeye dayandığını gösteriyor.

Domuztepe Höyüğü’ndeki kazılar, Göbeklitepe’nin ardındaki toplulukların tarihine ışık tutuyor ve bu bölgenin tarih ve arkeoloji için önemini bir kez daha vurguluyor.

Yerel Haberler Kültür Sanat Göbeklitepe Türkoğlu Kültür Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP