DOLAR 34,1480 0.01%
EURO 37,9949 0.18%
ALTIN 2.882,30-0,08
BITCOIN 21653260.36931%
İstanbul
23°

AÇIK

05:22

SABAHA KALAN SÜRE

Dolandırıcılar İkinci El Otomobil Sektöründe Kilometre Oyununa Başvuruyor
10 okunma

Dolandırıcılar İkinci El Otomobil Sektöründe Kilometre Oyununa Başvuruyor

ABONE OL
Ağustos 12, 2024 09:38
Dolandırıcılar İkinci El Otomobil Sektöründe Kilometre Oyununa Başvuruyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İkinci el otomobil pazarında dolandırıcılar, araçların kilometrelerini düşürerek alıcıları kandırmak için çeşitli yöntemler kullanıyor. Uzmanlar, araç satın almadan önce bir dizi kontrolden geçirilmesini öneriyor. Aracın beyni, ABS beyni, hava yastığı beyni, konfor beyni ve direksiyon beyninin aynı kilometreyi gösterdiğinden emin olmak, dolandırıcıların kilometre oyununa gelmemek için önemli bir önlem.

Yaz aylarında hareketlenen ikinci el otomobil pazarında, dolandırıcılar kilometre manipülasyonu yaparak kazanç elde etmeye çalışıyor. Yüksek kilometreli araçların kilometre bilgileri değiştiriliyor ve düşük kilometreli olarak sunuluyor. Araçların kilometresini düşürmek için düzenlenen raporlar da dolandırıcıların araçları sorunsuz gibi göstermelerine yardımcı oluyor.

“150 bindeki arabayı 50 küsur bine çekip yüksek fiyatla satarak haksız kazanç sağlanıyor”

Oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, “Dolandırıcılar kilometre göstergesindeki rakamları değiştirerek 250 bindeki bir aracı 150 bin kilometre gibi göstererek yüksek fiyata satmaya çalışıyor. 150 bindeki bir araba ile 50 bindeki bir araba aynı değerde değil. Ancak, dolandırıcılar yüksek kilometreli araçları düşük kilometreli gibi göstererek haksız kazanç elde ediyor” dedi.

Dolandırıcıların kilometre oyununa karşı 5’li kontrol

Oto ekspertiz uzmanı Uysal, araç alıcılarını dolandırıcıların tuzağına düşmemek için kilometre testinin tam yaptırılmasını tavsiye etti. “Muayene sırasında sadece araç üzerindeki kilometreye bakılıyor, beyin kontrolü yapılmıyor. Muayene istasyonları yöneticilerine kilometreyi beyinden kontrol etmelerini öneriyorum. Bir beyin cihazı 40 ila 50 bin lira arasında. Bu cihaz, aracın beyni, ABS beyni, hava yastığı beyni, konfor beyni ve direksiyon beynindeki kilometre bilgilerini kontrol ederek, aracın gerçek kilometresi hakkında bilgi veriyor. Bu kontrol, aracın kilometresinin değiştirilip değiştirilmediğini tespit etmekte yardımcı oluyor. Kilometre düşürmek yasal bir suç ve hırsızlık olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, araç satın almadan önce mutlaka kilometre kontrolü yaptırın” diye ekledi.

Kilometre kontrolü yapılmasıyla ilgili ücrete değinen Uysal, “Muayene istasyonundan sorgulama kilometre ile doğru tutmayabilir. Bazı ekspertizler bu hizmet için 500 lira veya bin lira gibi ücretler talep ediyor. Biz şu anda 200 liraya bu hizmeti veriyoruz” dedi. – KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

Dolandırıcılık 3.Sayfa Otomobil Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP