DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2152400-0.52064%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Doğuştan Görme Engelli Genç Kemençe Çalarak Karadeniz Kültürünü Yaşatıyor
18 okunma

Doğuştan Görme Engelli Genç Kemençe Çalarak Karadeniz Kültürünü Yaşatıyor

ABONE OL
Ağustos 20, 2024 10:49
Doğuştan Görme Engelli Genç Kemençe Çalarak Karadeniz Kültürünü Yaşatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kocaeli’nde yaşayan, doğuştan görme engelli 19 yaşındaki Emirhan Bülbül, kemençenin telleriyle hem hayata sıkıca tutunuyor hem de Karadeniz kültürünün zengin melodilerini yaşatıyor.

Amcasının kemençeyi ustaca çalmasını izlerken tutuşan bir tutkuyla 6 yıl önce kurslara başlayan Bülbül, azmi ve yaşama sevinciyle çevresine örnek oluyor.

Kısa sürede kemençenin sırlarını çözerek kendini geliştirmeye devam eden Bülbül, aldığı davetlerle düğünlerde ve şenliklerde sahne almaya başlamış.

Kemençesinin sesi, onun hayata tutunma hikayesini anlatırken aynı zamanda Karadeniz kültürünün izlerini taşıyor.

Bülbül, AA muhabirine engelli bireylerin evlerine kapanmamaları gerektiğini, sosyal olmanın hayatın tadını çıkarmaya yardımcı olduğunu vurguluyor.

“Müzikle iç içe olmak benim için paha biçilmez,” diyor Bülbül, “Kemençe çalmak bana huzur veriyor. 13 yaşındayken amcamın kemençe kursuna gittiğini gördüm. Merak edip ben de kurslara katıldım. Zaten çocukluğumdan beri Karadeniz müziklerini dinleyerek büyüdüm. Amcam bana temel bilgileri öğretti ve sonra halk eğitim merkezinde kurslara devam ettim. Daha sonra bol bol kemençe çalarak ve dinleyerek kendimi geliştirdim. Kemençe artık hayatımın bir parçası oldu.”

Bülbül, isteyerek mücadele eden herkesin engelleri aşabileceğine inanıyor. İnsanları mutlu etmenin kendisine verdiği mutluluğu da kemençesinin tellerine yansıttığını söylüyor.

Kemençenin Karadeniz kültürünün olmazsa olmaz bir parçası olduğunu belirten Bülbül, “Karadeniz kültürünü ve kemençeyi çok seviyorum. Karadeniz kültürünü anlatmakla değil, yaşamakla mümkün. Kemençe benim kalbimde, aklımda; kültürümü çok seviyorum. Şenliklerde, düğünlerde sahne alıyorum. Farklı illerden davetler alıyorum ve onlara gidiyorum. Kendimi geliştirmeye devam ederek sahneye çıkmaya, kemençe çalmaya devam edeceğim. Kemençeyle, müzikle kendimi buldum. Kemençenin dışında, davul, darbuka, bateri de çalıyorum.” diyor.

Her sahneye çıktığında deneyim kazandığını ve kemençesinin sesi ile insanların kalplerine, duygularına dokunmaya çalıştığını belirten Bülbül, müzikle dolu bir gelecek için umutlu.

Karadeniz Kocaeli Kültür Müzik Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP