DOLAR 34,1127 0.27%
EURO 38,1065 0.11%
ALTIN 2.860,211,10
BITCOIN 21652051.94179%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Doç. Dr. Tamer Aslan, Deri Rölyef ile Anadolu Medeniyetlerini Yeniden Yorumluyor
8 okunma

Doç. Dr. Tamer Aslan, Deri Rölyef ile Anadolu Medeniyetlerini Yeniden Yorumluyor

ABONE OL
Eylül 20, 2024 07:47
Doç. Dr. Tamer Aslan, Deri Rölyef ile Anadolu Medeniyetlerini Yeniden Yorumluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doç. Dr. Tamer Aslan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölüm Başkanı, Anadolu medeniyetlerinin kültürel mirasını deri rölyefleriyle yeniden yorumluyor. Bu sabır gerektiren bir çalışma olduğunu belirten Aslan, yaklaşık 40 yıldır deri ile uğraştığını ve bu alanda uzmanlaştığını ifade ediyor.

Anadolu’da yaşamış medeniyetlerin zenginliğini deri rölyeflerinde yansıtan Aslan, bu çalışmada sfenks, horoskop, haldi ve Atatürk gibi görselleri kullanıyor. Deri ile camı birleştirerek vitray çalışmalar da yapan Aslan, Anadolu’nun kültürel zenginliğine dikkat çekmek ve bu mirasın günümüz sanatında yer bulmasını sağlamak amacıyla çalışıyor.

Öğrencilik yıllarında deri ile tanışan Aslan, harçlık kazanmak için hediyelik eşyalar, çanta, kemer ve cüzdan yaparak bu alana adım attığını belirtiyor. Akademik hayatına başlamasının ardından deriden uzaklaşsa da gelen talepler üzerine deriye yeniden dönerek sanatsal ve akademik çalışmalara odaklanmış. Anadolu’nun kültürel mirasını yeniden yorumlayan “Anatolia” isimli bir seri ile kişisel ve karma sergiler açan Aslan, hem yurt içinde hem de yurt dışında sanatseverlerle buluşmuş. Mezopotamya, Asur, Hitit, Amazonlar, Frigler, Selçuklu, Sümerler ve Urartu gibi medeniyetlerin kültürel mirası, Aslan’ın elinde deri rölyeflere dönüşerek dünya genelinde izleyiciyle buluşuyor.

Aslan, deri rölyef çalışmalarının çok özel ve nadir olduğunu vurgulayarak, bu alanın akademik bir altyapı gerektirdiğini belirtiyor. Desen bilgisi, anatomi bilgisi ve yaratıcılık gibi unsurların bir araya gelmesi gerektiğini ifade eden Aslan, çalışmalarında kullandığı malzemeleri ve aletleri kendisinin tasarladığını ve ürettiğini söylüyor. Bu sanatı öğrenmek isteyenlere kısıtlı zamanlarda uygulamalı dersler veren Aslan, sosyal medya üzerinden de online dersler sunuyor.

‘OLDUKÇA İLGİ ÇEKTİ’

Anadolu medeniyetlerinin kültürel hazinelerini deriye aktardığı rölyef çalışmalarıyla büyük ilgi gören Aslan, bu çalışmalarla hem farkındalık yaratmayı hem de Anadolu kültürünü sanat aracılığıyla izleyiciye sunmayı amaçlıyor. Açtığı sergilerde de büyük ilgi gören Aslan’ın çalışmaları, Türkiye’nin farklı bölgelerinden sanatseverleri kendine çekiyor ve bu sanatı öğrenmek isteyenlere ilham veriyor.

‘DERİYİ BU ŞEKİLDE KULLANAN SANATÇI SAYISI OLDUKÇA AZ’

Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı olan Aslan, son olarak deriyi cam ile birleştirerek vitray çalışmalar yapmış. Anadolu medeniyetlerinin kültürel görsellerini bir araya getiren Aslan, bu çalışmalar ile bu mirasın günümüz sanatında yer bulmasını sağlamayı hedefliyor. Aslan, 3 boyutlu çalışmalar da yapabileceğini belirterek, bu sanatın sabır ve meşakkat gerektiren bir çalışma olduğunu ifade ediyor. Aslan, 40 yıldır deri ile uğraşmasına rağmen bu tarz deri rölyef çalışmaları yapan sanatçı görmediğini ve bu alanda benzer çalışmaların çok nadir olduğunu söylüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yerel Haberler Kültür Sanat Tamer Aslan Güncel Eğitim Kültür Sanat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP