DOLAR 34,0812 0.18%
EURO 38,0752 0.01%
ALTIN 2.840,870,43
BITCOIN 21767252.89072%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Diyarbakır’da terör saldırıları sonucu tahribata uğrayan 347 evin restorasyonu tamamlanıyor
3 okunma

Diyarbakır’da terör saldırıları sonucu tahribata uğrayan 347 evin restorasyonu tamamlanıyor

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 08:49
Diyarbakır’da terör saldırıları sonucu tahribata uğrayan 347 evin restorasyonu tamamlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyarbakır’ın merkezinde, Sur ilçesinde bulunan 347 tescilli tarihi ev, 9 yıl önce terörist saldırılar sonucunda büyük zarar görmüştü. Bu evlerin restorasyonunun 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

2015 yılında başlatılan “Bayrak-12 Sur Müşterek Özel Birlik Operasyonu”nun ardından, tarihi Sur ilçesindeki terörün yol açtığı tahribatın onarılması için çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalar kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Alipaşa Mahallesi ve diğer etkilenen mahallelerdeki 347 tarihi evin restorasyonu için 8 yıl önce harekete geçti.

Bu evler, özgün mimarileriyle tanınıyor. Avluları, cumba pencereleri, eyvanları, havuzları, demir ve bazalt işlemeleri, geçmişin izlerini taşıyor. Restorasyon çalışmaları, özgün dokuya zarar vermeden, titizlikle yürütülüyor.

Kovid-19 salgını ve 6 Şubat 2023’teki depremler, restorasyon sürecini uzattı. Çalışmalar, Bakanlık tarafından hazırlanan ve Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanan projeler çerçevesinde, TOKİ tarafından gerçekleştiriliyor.

347 evden 49’unun restorasyonu tamamlandı. Kalan evlerin restorasyonlarının da yıl sonuna kadar tamamlanması ve hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.

“Hedefimiz, 2024 yılı sonunda evleri hak sahiplerine teslim etmek,” diyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada restorasyon çalışmalarının 2016 yılında başladığını belirtti.

Tescilli yapıların restorasyonunun zorlu bir süreç olduğunu vurgulayan Bilgin, projelerin uzun sürdüğünü ve salgın ile deprem gibi olayların süreci uzattığını ifade etti. Restorasyonun, özgün mimariye ve dokuya uygun bir şekilde yapıldığını söyledi.

“49 yapı tamamlandı. 2024’ün sonunda kalan yapıları da tamamlamayı ve hak sahiplerine teslim etmeyi hedefliyoruz. Bu evler, konut, misafirhane ya da butik otel gibi farklı amaçlarla kullanılabilir,” diye ekledi Bilgin.

Bilgin, restorasyon çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü belirtti ve evlerin ilk tescil edildikleri zamanki bilgilerine göre restore edildiğini vurguladı. Geleneksel Diyarbakır evlerinin özgün özelliklerinin korunmasına özen gösterdiklerini söyledi.

“Tahrip olan taş, sıva ve çatı örtülerini değiştiriyoruz. Geleneksel Diyarbakır evlerinin eyvanı, cumbası ve gezeneği gibi önemli unsurları birebir aynı şekilde yeniden oluşturmaya çalışıyoruz,” diye konuştu.

Diyarbakır’ın 33 farklı medeniyete ev sahipliği yaptığını ve Sur ilçesinin tarihi ve turistik yapılarıyla açık hava müzesi gibi olduğunu belirten Bilgin, restorasyon tamamlandıktan sonra turist sayısında artış beklendiğini söyledi.

“Ülkemizde tarihin, medeniyetin ve kültürün bu kadar yoğun bir şekilde bir arada bulunduğu başka bir yer yok. Geçtiğimiz Ramazan ve Kurban bayramlarında şehrimizde milyonlarca yerli ve yabancı turist ağırladık. Bu tarihi yapıların restorasyonuyla turist sayısında daha da artış olacağını düşünüyoruz,” dedi Bilgin.

Kaynak: AA / Güncel

turist Sur Çevre Kültür Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP