DOLAR 34,2969 0.11%
EURO 37,0238 0.05%
ALTIN 2.998,30-0,97
BITCOIN 2277979-1.56703%
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

18:19

AKŞAMA KALAN SÜRE

Diyarbakır’da 5 Bin Yıllık Mühür Bulundu
9 okunma

Diyarbakır’da 5 Bin Yıllık Mühür Bulundu

ABONE OL
Ekim 23, 2024 08:48
Diyarbakır’da 5 Bin Yıllık Mühür Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde bulunan 10 bin yıllık Amida Höyük’teki Artuklu Sarayı’nda yapılan kazılar, önemli bir keşfe imza attı. Kazı ekibi, 5 bin yıllık bir mühür buldu.

Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, bu mühürün Geç Uruk Dönemi’ne ait olduğunu ve milattan önce 3 bin 400 ile 3 bin 100 yılları arasında kullanıldığı tahminini paylaştı. Prof. Yıldız, “Bu mühürlerin genelde belgeleri mühürlemek, çuvalları ve çömleklerin ağızlarını kapatmak için kullanıldığını biliyoruz. Buluntunun bu bölgede o dönem güçlü bir ticaret ağının var olduğunun bir kanıtı olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Amida Höyük’te yürütülen kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından destekleniyor. Kazı ekibi, Artuklu Sarayı’nın yanı sıra geçmişte bu bölgede yaşamış birçok medeniyetin izlerini de ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Bu yılki kazılarda bulunan silindirik mühür, Amida Höyük’te yapılan kazılarda bulunan ilk silindirik mühür olma özelliğini taşıyor. Prof. Yıldız, “Bu buluntu bizim için çok önemli, çünkü daha önceki kazılarda sadece kalkolitik döneme ait bir mühür bulmuştuk. Bu mühür ise silindirik yapısıyla dikkat çekiyor ve bu bölgede geçmişte kullanılan farklı mühür türlerinin varlığına dair bir kanıt niteliğinde.” dedi.

Kazı çalışmalarının devam ettiğini ve ilerleyen zamanlarda daha önemli buluntularla karşılaşabileceklerini belirten Prof. Yıldız, “Amida Höyük’ün 10 bin yıldır kesintisiz bir şekilde yerleşim yeri olarak kullanılmış olduğunu kanıtlayan yeni buluntular keşfettik. Amida Höyük, bu özelliğiyle Filistin’deki Eriha kentinden sonra dünyanın en uzun süre yerleşim yeri olarak kullanılan ikinci kent konumunda.” dedi.

Kültür Sanat İrfan Yıldız Diyarbakır Güncel Yaşam Sur

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP