DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2149443-0.93982%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi İçin Çağrı
11 okunma

Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi İçin Çağrı

ABONE OL
Eylül 6, 2024 08:49
Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi İçin Çağrı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(DİYARBAKIR) – Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi, 12 Eylül 1980 darbesinin acı bir mirası olarak tarihe geçti. Bu cezaevinde işkence ve insanlık dışı uygulamaların yaşandığı, 34 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor. Şimdi ise bu karanlık geçmişin bir hafıza müzesine dönüştürülmesi için çağrılar yükseliyor.

Adalet Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan bir protokol ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne devredilen cezaevinin müzeye dönüştürülmesi için girişimler sürüyor. 2022 yılında kapatılan cezaevi, 12 Eylül darbesinin insanlık dışı uygulamalarının simgesi olarak kabul ediliyor.

“5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu”, darbe döneminde yaşanan ihlallerin tanıklarından oluşuyor. Grup, cezaevi önünde düzenlediği basın açıklamasında, 5 Nolu Cezaevi’nin sadece bir işkence merkezi değil, aynı zamanda insanların kimliklerinin yok edildiği bir asimilasyon okulu olduğunu vurguladı.

Grup üyesi Haluk Yıldızhan, açıklamasında şunları söyledi: “5 Nolu Cezaevi’nde yaşanan vahşet, insanlık dışı uygulamalar ve işkence, 34 insanın hayatını kaybetmesine, yüzlercesinin sakat kalmasına yol açtı. Aileler ise, içeride tutuklu yakınları ile birlikte büyük acılar yaşadılar ve derin travmalar geçirdikler.”

Yıldızhan, cezaevinin müzeye dönüştürülmesi için yapılan çalışmaları takip ettiklerini ve bu süreçte yer almayı istediklerini ifade etti. “5 Nolu Cezaevi’nde yaşananları unutmamak ve gelecek kuşaklara aktarmak için bu müzenin yapılması şart. Bu müze, sadece bir binanın değil, acıların, zulmün ve direncin bir anıtına dönüşmeli,” diye konuştu.

Yıldızhan, bakanlık yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde müze projesinin aslına uygun bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladıklarını söyledi. “Dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi, Nazi kampları, Terörevi gibi yerler, gerçek anlamda hafıza merkezlerine dönüştürülmüştür. Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi de, içinde yaşananları tüm gerçekliğiyle yansıtan bir hafıza müzesi olmalıdır.”

Kaynak: ANKA / Güncel

Kültür Sanat Diyarbakır Cezaevi Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP