DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21560340.25573%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

19:11

AKŞAMA KALAN SÜRE

Dış Kulak Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat: Yaz Dönemi ile Sınırlı Değil
9 okunma

Dış Kulak Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat: Yaz Dönemi ile Sınırlı Değil

ABONE OL
Eylül 11, 2024 08:44
Dış Kulak Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat: Yaz Dönemi ile Sınırlı Değil
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dış kulak yolu enfeksiyonları, özellikle yaz aylarında havuz ve deniz kullanımının artmasıyla daha sık görülür ancak aslında her mevsimde ortaya çıkabilir. Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Meltem Bozacı Kılıçoğlu, dış kulak yolu enfeksiyonunun bağışıklığı zayıf kişilerde kulak kemiğine, çevre dokulara ve boyuna yayılıp daha geniş enfeksiyonlara yol açabileceğini belirtiyor. Enfeksiyonun neden olduğu kaşıntıyı gidermek için pamuklu kulak çubukları kesinlikle kullanılmamalıdır.

Dış kulak yolu enfeksiyonları, kaşıntı ve ağrıya yol açarak hem çocukların hem de yetişkinlerin yaşam kalitesini etkiler. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Meltem Bozacı Kılıçoğlu, kaşıntıyı gidermek için yaygın olarak kullanılan kulak pamuğu ve tırnakların enfeksiyonu daha da kötüleştirebileceğini belirterek, “Dış kulak yolu enfeksiyonları yalnızca yaz aylarında görülmez. Her mevsimde ve her yaşta ortaya çıkabilir. Özellikle daha önce enfeksiyon geçiren kişiler gerekli önlemleri almalıdır” diye uyarıyor.

“HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR”

Opr. Dr. Kılıçoğlu, bu sorunun her yaşta görülebileceğini hatırlatarak, dış kulak yolu iltihabının, genellikle bakterilerin neden olduğu kulak kanalında oluşan akut bir enfeksiyon olduğunu açıklıyor. Dış kulak yolundaki cildin şişmesi, hastanın kulakta kaşıntı, ağrı ve dolgunluk hissi yaşamasına neden olabilir. “Pseudomonas aeruginosa” adlı bakteri, dış kulak yolu enfeksiyonlarının en sık nedenlerinden biridir. Bu nedenle, sorun her yaş grubunu etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur.

‘İŞİTME KAYBI GİBİ CİDDİ KULAK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR’

Op. Dr. Kılıçoğlu, enfeksiyonun neden bu kadar önemli olduğunu şu şekilde açıklıyor: “Enfeksiyon devam eder ve ilerlerse kulakta şiddetli ağrıya neden olabilir. Bu ağrı özellikle çiğneme veya baş hareket ettirme sırasında artar. Şişlik veya tıkanıklık ile birlikte geçici işitme kaybı veya daha ciddi kulak sorunlarına yol açabilir. Sorunun tekrarlama riski yüksektir. Özellikle nem ve suya maruz kalma devam ederse veya hijyen koşulları sağlanamazsa tekrar etme riski artar. Bu nedenle zamanında takip ve tedavi önemlidir.”

‘YALNIZCA YAZ AYLARININ SORUNU DEĞİLDİR’

Dış kulak yolu enfeksiyonlarının sadece yaz aylarında görüldüğüne dair yaygın bir yanılgı olduğunu söyleyen Opr. Dr. Kılıçoğlu, “Dış kulak yolu normalde asidik bir pH’a sahiptir ancak kulağa fazla su girmesi ortamın nemlenmesine ve bazik (alkali) bir pH’a kaymasına yol açar. Bu durum enfeksiyonlara karşı hassasiyeti artırır. Deniz veya havuza girerken bakteri veya mantarlarla temas, şikayetlerin artmasına neden olur. Su sporları ve yüzme sonrası dış kulak yolu normalden daha nemli olacağı için enfeksiyon gelişimine zemin hazırlar. Dolayısıyla, en sık görülme dönemi yaz ayları olsa da her mevsimde ortaya çıkabileceğini unutmamak gerekir” diyor.

KULAK PAMUĞU KULLANIMI RİSKİ ARTIRIYOR

“Yüzücü kulağı” olarak bilinen dış kulak yolu enfeksiyonunun, dış kulak kanalında salgı yapan bezlerin koruyucu yağ tabakasının ortadan kalkmasıyla da ilgili olduğunu belirten Op. Dr. Kılıçoğlu, “Yüksek nemli ve sıcak ortamlarda dış kulak yolu cildi ve kulak salgısının koruyucu bariyer özelliği azalır, bu da riski artırır. Enfeksiyon genellikle kaşıntı ile başlar. Kulak içine sokulan kulak pamuğu veya tırnaklar cilde zarar verir ve bakterilerin üremesi için uygun bir ortam yaratır” diye açıklıyor.

DAHA ÖNCE GEÇİRENLERDE RİSK DAHA FAZLA

Daha önce dış kulak yolu enfeksiyonu geçirmiş kişilerin bu konuda daha risk altında olduğunu söyleyen Opr. Dr. Kılıçoğlu, bağışıklığı zayıf kişileri de uyararak şunları belirtiyor: “Şikayetler özellikle yüzme veya duş sonrası tekrarlayabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde enfeksiyon riski daha yüksektir. Özellikle şeker hastalığı olanlar, kemoterapi veya radyoterapi görenler, HIV pozitif hastalar gibi inatçı dış kulak yolu enfeksiyonu öyküsü olan kişiler mutlaka bir KBB uzmanına görünmelidir. Çünkü bu hastalarda dış kulak yolu enfeksiyonu kulak kemiğine, çevre yumuşak dokulara ve boyuna yayılıp daha geniş enfeksiyonlara neden olabilir.”

EGZAMAYLA KARIŞTIRILABİLİYOR!

Kulakta ağrı ve özellikle kaşıntı nedeniyle enfeksiyon, Perikondrit denilen kıkırdak enfeksiyonu, bazı egzama benzeri cilt hastalıkları ve kronik orta kulak enfeksiyonları ile karıştırılabilir. Opr. Dr. Kılıçoğlu, doğru tanı ve zamanında tedavinin önemini vurgulayarak, “Tedavi edilmeyen bir dış kulak yolu enfeksiyonu sonucunda artan kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme ve kulak akıntısı görülebilir. Bu enfeksiyon zamanla tedavi edilmezse yumuşak dokulara, yüze ve boyna yayılabilir. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanan hastalarda yüzeyel enfeksiyon olarak başlayan hastalık, baş boyun bölgesindeki yoğun lenf sistemi drenajı nedeniyle bu bölgelere yayılma riskini artırır”

TEDAVİDE DÖRT TEMEL PRENSİBİ VAR

“Dış kulak yolu enfeksiyonunda tedavinin dört temel prensibi vardır. Sık ve titiz temizlik, uygun antibiyotik kullanımı, iltihap ve ağrının tedavisi, gelecekteki enfeksiyonları önlemek için verilen tavsiyelerdir” diyen Op. Dr. Kılıçoğlu, “Enfeksiyonun her aşamasında hastanın düzenli olarak muayene olması ve dış kulak yolunun temizlenmesi, kullanılan kulak damlaları kadar etkilidir. Pürülan akıntı yoksa alüminyum asetatlı damlalar bakteri ve mantarların üremesini engeller. Enfeksiyon sıklıkla ‘Pseudomonas aeruginosa’ ya bağlı olduğu için bu etkeni kapsayacak antibiyotikli damla kullanımı önerilir. Tedaviye kortizonlu kulak damlaları da eklenebilir. Dış kulak yolu enfeksiyonu kendiliğinden geçmez. Mutlaka bir KBB hekimi görülüp tedaviye başlanmalıdır. Her hastanın enfeksiyon aşaması farklı olduğu için, başkasının tedavisinde iyi gelen öneriler alınmamalı ve doktor kontrolünde olmadan damla veya antibiyotik kullanılmamalıdır”

KKB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Meltem Bozacı Kılıçoğlu, enfeksiyondan korunmak için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralıyor: “Yüzme sırasında kulağa su kaçmasını önlemek için vazelinli pamuk kullanılmalıdır. Yüzülen havuz veya deniz suyunun temizliğine dikkat edilmelidir. Kulak ıslandıktan sonra yumuşak pamuk veya havluyla hafifçe kurulanmalıdır. Kulak kaşınmamalı ve kulak pamuğu veya başka yabancı cisimler kulağa sokulmamalıdır.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.